Protestmars tegen situatie in Marokkaans Rif-gebied

Marrokaanse Nederlanders die solidair zijn met de protesten in het Rif-gebied van Marokko organiseren zaterdag een demonstratie in de binnenstad van Amsterdam.

David van Unen
Demonstranten zondagavond in de Noord-Marokkaanse Al Hoceima Beeld anp
Demonstranten zondagavond in de Noord-Marokkaanse Al HoceimaBeeld anp

Al maanden protesteren inwoners van het overwegend arme gebied in Noord-Marokko ter plekke tegen onrecht, schending van mensenrechten en de in hun ogen structurele achterstelling van het gebied door de regering in Rabat. Die slaat met harde hand terug naar de protesten en heeft de afgelopen maanden honderden demonstranten opgepakt.

'Lawaai'
Het comité Rif Alert! wil in Nederland aandacht voor hun situatie vragen en 'lawaai' maken tegen het beleid van Rabat. Het protest start om half vier 's middags op de Dam en trekt te voet naar het Museumplein. Daar is livemuziek en wordt gesproken.

Volgens Rif Alert! is de intimidatie van sympathisanten van de Hirak, zoals de protestbeweging in de Rif heet, tot in Nederland te voelen. Activist Abdul Menehbi: "Via de ambassade verspreidt de geheime dienst hier informatie via moskeeën en WhatsApp. Ze zeggen dat de opstand niet gesteund mag worden en dat mensen die dat wel doen separatisten zijn. We horen al geruchten dat Nederlandse Marokkanen die met het protest sympathiseren in de problemen kunnen komen wanneer ze naar Marokko zouden gaan."

Alarmlijn
Tijdens de aankomende zomervakantieperiode gaan veel Nederlanders met Marokkaanse wortels naar Marokko toe. Uit angst voor arrestaties roept Rif Alert! daarom een alarmlijn in het leven. Maar het comité wil ook actie vanuit Den Haag. Bijstand voor Marokkaanse Nederlanders die in het land in de problemen komen, bijvoorbeeld. "En een waarschuwing voor de Marokkaanse ambassadeur. We leven hier in een rechtstaat. Hij moet weten dat deze praktijken niet kunnen."

In Rif Alert! zijn volgens Menehbi individuele activisten en lokale organisaties vanuit heel Nederland verenigd. "Marokkanen van allerlei achtergronden. Niet alleen Berbers."

null Beeld Rif Alert!
Beeld Rif Alert!
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden