Protestmars studenten tegen 'afbraak onderwijs'

Studenten houden vrijdag vanaf de Binnengasthuisstraat in Centrum een protestmars tegen wat ze de afbraak van het onderwijs noemen.

ANP
Protest bij de Universiteit van Amsterdam Beeld David van Unen
Protest bij de Universiteit van AmsterdamBeeld David van Unen

Ze vragen aandacht voor onder meer het afschaffen van de basisbeurs, een nieuwe bezuiniging van 19 miljoen euro die op Prinsjesdag bekend werd en ook willen ze meer democratie en diversiteit binnen de universiteit.

"De geschiedenis van het onderwijs wordt op deze manier de geschiedenis van afbraak," stelt woordvoerder Geertje Hulzebos van studentenbeweging Humanities Rally met New University, University of Colour en ASVA initiatiefnemer van de mars.

Mars
Ze worden gesteund door de actiegroepen Nieuwe Universiteit Utrecht, Changing Perspective Nijmegen, Nieuwe Universiteit Maastricht en Democratische Academie Groningen. De mars begint om 12.00 uur en vertrekt vanaf de Binnengasthuisstraat, bij de Oudemanhuispoort.

Diverse universiteiten gaven deze week een aantal colleges buiten. Met de protestdemonstraties willen ze aan meer geld voor het wetenschappelijk onderwijs komen.

In juni demonstreerden een paar honderd studenten bij de UvA tegen de bezuinigingen in het onderwijs. Gebouwen werden niet bezet, maar de studenten sloegen wel een tentenkamp op bij het Roeterseiland. Het protest werd uiteindelijk door de politie opgebroken.

Lees ook: 'Wij zullen niemand met geweld ontvangen, laat staan verwijderen'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden