Protestmanifestatie van Job Cohen lijkt niet aan te slaan

Job Cohen's oppositievoering lijkt niet aan te slaan. Foto ANP Beeld gpd
Job Cohen's oppositievoering lijkt niet aan te slaan. Foto ANPBeeld gpd

AMSTERDAM - Het duurde even, maar PvdA-leider Job Cohen maakt een vuist tegen de door Geert Wilders gesteunde kabinetsplannen van VVD en CDA. Alleen haken zijn oppositievrienden één voor één af.

Nog altijd zoekend naar de juiste vorm en toon organiseert de geplaagde oud-burgemeester van Amsterdam op zondagmiddag 16 januari de manifestatie Een nieuw jaar, een ander Nederland. Het moet een grootse protestbijeenkomst worden in het Amsterdamse theater De Brakke Grond, tegen wat hij noemt 'kabinetsbeleid waar heel veel kritiek op is en dat niet goed is voor Nederland'.

Maar twee dagen na de lancering brokkelt het door Cohen aangekondigde 'progressieve front' tegen rechts met de dag verder af. Maandag sprak hij nog vreugdevol over de brede steun die hij had ontvangen. Alleen de ChristenUnie van André Rouvoet deed volgens Cohen niet mee, vanwege de zondagsrust.

Cohen: ''Dat respecteer ik aan alle kanten."
Gisteren liet Rouvoet in een verklaring weten: ''Het is bepaald niet alleen omdat het op zondag is. Ik hecht zeer aan de zelfstandige en eigen positie van de ChristenUnie en laat me niet inlijven in het links-progressieve blok." Ook de medewerking van D66 blijkt minder hard dan door Cohen werd voorgesteld. D66-leider Alexander Pechtold zal er niet bij zijn. De partij stuurt 'een afgevaardigde. '''Om te luisteren hoe progressief het nu allemaal werkelijk is", aldus een woordvoerder.

En gisterochtend haakte de ouderenbond Anbo af. ''Wij hebben nooit iets toegezegd. We zijn namelijk een neutrale organisatie." De vakbonden FNV en CNV beslissen pas na de jaarwisseling over deelname. De enige op wie Cohen vooralsnog kan rekenen, zijn GroenLinks en SP. Toch is hij niet teleurgesteld. ''Wij gaan gewoon verder met het organiseren en rekenen op een stevige manifestatie."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden