Protesten bij rechtszaak WikiLeaks-klokkenluider

De Amerikaanse militair Bradley Manning, die in de Verenigde Staten terechtstaat wegens het lekken van geheime informatie naar WikiLeaks, moet maandag voor de rechter verschijnen. De 25-jarige Manning wordt ervan beschuldigd ruim 700.000 documenten te hebben doorgespeeld aan de website.

Betogers protesteren tegen de rechtszaak Bradley Manning. Beeld getty
Betogers protesteren tegen de rechtszaak Bradley Manning.Beeld getty

Over de hele wereld wordt er gedemonstreerd tegen de rechtszaak. In de ogen van president Barack Obama en het Amerikaanse leger mag Manning een verrader zijn, maar voor veel andere mensen is hij juist een held. De afgelopen dagen verzamelden demonstranten zich al bij Fort Meade.

Onmenselijk
Ook internationaal is er veel kritiek op de manier waarop Manning de afgelopen drie jaar is vastgehouden. Zijn kleren werden afgepakt en hij zat twee jaar in isolatie. Sommigen noemden zijn behandeling onmenselijk.

Manning verklaarde in februari, tijdens een hoorzitting die voorafging aan zijn proces voor de krijgsraad, dat hij met zijn acties een debat had willen aanzwengelen over de Amerikaanse diplomatie en defensiepolitiek. Maar de regering meent dat hij de nationale veiligheid in gevaar heeft gebracht, net als de levens van Amerikaanse burgers.

Helpen van de vijand
Het proces in Fort Meade (Maryland), een militaire basis op zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Washington, duurt naar verwachting minimaal twee maanden. Aanklagers willen meer dan 100 getuigen oproepen. In totaal wordt Manning beschuldigd van 21 strafbare feiten, waarvan 'het helpen van de vijand' de zwaarste is. De militair kan een levenslange gevangenisstraf krijgen voor het lekken.

De rechter in de zaak, kolonel Denise Lind, zei dat delen van het proces worden afgeschermd voor het publiek om vertrouwelijke gegevens te beschermen. Burgerorganisaties laken de geheimzinnigheid van de krijgsraad en zeggen dat die een intimiderend effect heeft op klokkenluiders. Manning heeft ervoor gekozen dat Lind in zijn zaak vonnist, in plaats van voor een militaire jury te verschijnen.

Manning, werkzaam als inlichtingenanalist, werd in mei 2010 in Irak gearresteerd en zit sindsdien achter tralies. In hetzelfde jaar begon WikiLeaks met het publiceren van honderdduizenden vertrouwelijke documenten, mailwisselingen tussen diplomaten en gevechtsopnames. Een van de gelekte video's van het Amerikaanse leger toonde een aanval in 2007 van Apache-helikopters, waardoor een tiental mensen omkwam in Bagdad. Onder hen waren een Iraakse nieuwsfotograaf van het Britse persbureau Reuters en zijn chauffeur.

Julian Assange
De oprichter van de klokkenluiderswebsite, Julian Assange, houdt zich al sinds juni vorig jaar schuil in de Ecuadoraanse ambassade in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen, waar hij wordt beschuldigd van verkrachting. De internetactivist vreest dat hij uiteindelijk wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden