Protestdag tegen Nederland in Pakistan

BEIROET - Eén van Pakistans grootste en belangrijkste religieuze politieke partijen, de JUI-F, heeft vandaag uitgeroepen tot nationale protestdag tegen Nederland vanwege de plannen van Geert Wilders voor een anti-islamfilm.De protesten moeten beginnen na het vrijdaggebed, het belangrijkste gebed van de week voor moslims. De partij eist de sluiting van de Nederlandse ambassade en het vertrek van de Nederlandse ambassadeur.

Volgens JUI-F leider Maulana Fazlur Rehman dienen zijn volgelingen 'door heel Pakistan' de straat op te gaan. Ook de Jamaat-e-Islami van Qazi Hussein Ahmad doet mee aan de protesten.

Beide partijen vertegenwoordigen miljoenen soennitische Pakistaanse moslims die achter de Taliban en Al Qaida staan. De twee partijen waren tot de verkiezingen van drie weken geleden aan de macht in twee van Pakistans vier provincies. Qazi Hussein werd in 2004 de toegang tot Nederland ontzegd.

Ook het Sjiitische Actie Comité heeft zijn steun aan de betogingen toegezegd. Leider Amin Shaheedi liet gisteren in de hoofdstad Islamabad weten dat zijn sjiitische aanhangers na het vrijdaggebed tot demonstraties en processies zullen overgaan.

De sjiieten demonstreren niet alleen tegen Nederland, maar ook tegen Denemarken en Israël. ''Wij veroordelen deze landen in de sterkste bewoordingen,'' aldus Shaheedi.

De islamisten hebben tijdens de recente verkiezingen een enorme nederlaag geleden. Het lijkt erop dat ze nu de massa's weer achter zich proberen te krijgen door protesten te organiseren tegen de Wilders-film, de Deense spotprenten en de toestand in Gaza.

Door heel Pakistan lopen anti-Nederlandse sentimenten intussen hoog op. Woensdag demonstreerden ongeveer duizend mensen in Dera Ghazi Khan, in de zuidelijke Punjab, tegen Nederland en Denemarken. De laatste dagen was het iedere dag raak in Peshawar, in het noorden van Pakistan. Zo'n tweeduizend studenten demonstreren daar dagelijks tegen Ne-derland en de Wildersfilm.

De angst bestaat dat de demonstranten vandaag de Nederlandse ambassade in de hoofdstad Islamabad zullen bestormen. Ook maken Pakistaanse functionarissen zich zorgen over andere Nederlandse doelen, zoals de Nederlandse consulaten in de steden Lahore en Karachi.

Zorgwekkend is tevens, zo zeggen Pakistaanse bronnen, dat de Nederlandse ambassade in Islamabad zich buiten de zogenaamde diplomatieke enclave bevindt. Dit is een speciaal voor diplomaten bestemd gebied in Oost-Islamabad dat van de buitenwereld is afgesloten en wordt bewaakt door Pakistaanse militairen.

Nederland vestigde echter in 2004 een ambassade in een doorsnee woonwijk van Islamabad. Een bestorming van dit pand door duizenden demonstranten zal moeilijker te voorkomen zijn omdat het via meerdere openbare wegen toegankelijk is.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.