Protestantse Kerk verwerpt anti-Joodse uitspraken Luther

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) neemt maandag in een verklaring afstand van 'akelige en ontoelaatbare' anti-Joodse uitspraken van Maarten Luther. Het is de eerste keer in Nederland dat dat officieel gebeurt.

Een editie van het werk van Luther. Beeld anp
Een editie van het werk van Luther.Beeld anp

Tijdens een bijeenkomst in Utrecht, mede georganiseerd door Kerk en Israël, worden kerkelijke standpunten over Luther (1483-1546) en de Joden tegen het licht gehouden.

Wat de Duitse reformator heeft gezegd kan absoluut niet, staat volgens dagblad Trouw in de verklaring. Zo riep hij in 1543 op om synagogen in brand te steken.

In dat jaar verscheen van zijn hand het boekwerk Over de Joden en Hun Leugens. 'Pak Joden op, neem ze hun waardevolle bezittingen af en stuur ze naar werkkampen,' waren honderden jaren geleden zijn profetische woorden. Die hebben volgens de PKN bijgedragen aan het klimaat waarin de Holocaust kon ontstaan en waarbij zes miljoen Joden werden omgebracht.

"Als voortzetting van de Lutherse Kerk weet de Protestantse Kerk zich deel van een lutherse geschiedenis die zijn zwarte bladzijden kent," aldus de verklaring waaruit Trouw maandag citeert.

In juni vorig jaar vroegen het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de orthodoxe rabbijn Raphael Evers en de liberale rabbijn Menno ten Brink de PKN al om afstand te nemen van Luthers kwetsende uitspraken. In 2017 is de herdenking van vijfhonderd jaar Reformatie. Het zou volgens hen een mooie gelegenheid zijn om vóór die tijd Luthers uitspraken af te wijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden