Protestactie vluchtelingenherdenking Nieuwmarkt

Leefbaar Amsterdam heeft een protestactie aangekondigd tegen de herdenking van omgekomen vluchtelingen op 4 mei.

Hannah Stöve
Volgens Leefbaar Amsterdam en het Cidi is de Nieuwmarkt geen goede plek om op 4 mei vluchtelingen te herdenken. Beeld Roï Shiratski
Volgens Leefbaar Amsterdam en het Cidi is de Nieuwmarkt geen goede plek om op 4 mei vluchtelingen te herdenken.Beeld Roï Shiratski

De partij is van mening dat de Nieuwmarkt, de nieuwe locatie waar gestorven vluchtelingen herdacht zullen worden, geen geschikte plek is omdat juist vanuit daar veel Joden zijn weggevoerd in de Tweede Wereldoorlog.

"Ik vind het uitermate respectloos naar nabestaanden van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog toe dat de herdenking op dezelfde dag moet. Waarom kan er geen andere dag gekozen worden?" zegt Henk Bakker van Leefbaar Amsterdam.

Bakker roept medestanders op om donderdag tussen 18.00 uur en 20.30 uur naar de Nieuwmarkt te komen voor een demonstratie. "Het wordt een min of meer stil protest, uit respect naar de Dodenherdenking toe." De actie is gemeld bij de gemeente.

Ook het Cidi (Centrum informatie en documentatie Israël) noemt de Nieuwmarkt als herdenkingsplek een slecht idee. Het centrum is net als Bakker van mening dat vluchtelingen niet zouden moeten worden herdacht tijdens de Nationale Dodenherdenking, omdat de betekenis van die dag zou verwateren.

Geen verbod
Cidi-directeur Hanna Luden heeft burgemeester Eberhard van der Laan gevraagd om de herdenking te verbieden. Van der Laan heeft de initiatiefnemer van de herdenking, Rikko Voorberg, daarop verzocht om zijn manifestatie te verplaatsen naar een andere dag, maar dat weigerde Voorberg.

"Ik snap dat het Cidi meer focust op het concrete onderwijzen van de geschiedenis, maar de actualiteit is voor mij verbonden aan het doorgeven van vrijheid. Mensen die zich daar niet in kunnen vinden, kunnen om de herdenking heenlopen," aldus Voorberg. Van der Laan voelde op zijn beurt niets voor een verbod.

Van der Laan besloot woensdag wel om de herdenking te laten verkassen, van het Rembrandtplein naar de Nieuwmarkt. Met drieduizend witte papieren kruisen wordt stilgestaan bij de vluchtelingen die het leven lieten onderweg naar Europa.

Lees ook: Van wie is de dodenherdenking?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden