Protestactie tegen uitbreiding Welcome to the Future

De stichting Hart voor het Twiske is een protestactie begonnen tegen de uitbreiding van house-festival Welcome to the Future.

Romy Donk
Een sfeerfoto van de editie van vorig jaar. Beeld Via Welcome to the Future
Een sfeerfoto van de editie van vorig jaar.Beeld Via Welcome to the Future

Het festival wordt gehouden in een natuurgebied waar beschermde vogels broeden, maar toch heeft Welcome to the Future de afgelopen jaren een vergunning gekregen voor het eendaagse festival.

Schadelijk
Nu de kans bestaat dat het muziekfeest uit gaat breiden naar een tweedaags festival - met een dag kamperen - komt de stichting Hart voor het Twiske in actie. Uitbreiding zou volgens hen schadelijk zijn voor de flora en fauna van het gebied en overlast veroorzaken voor omwonenden.

Via een nieuwsbrief roepen zij mensen op om mee te doen. Dat kan door het doorsturen van hun nieuwsbrief of door een donatie te doen via de website.

Financiële problemen
Het natuurgebied heeft al een aantal jaar financiële problemen, zo schrijft de stichting, maar inmiddels zou het beter gaan. Met de donaties zouden er geen extra inkomsten meer gegenereerd hoeven te worden uit het festival om financieel gezond te worden in 2019. Zij willen daarom dat het festival maar één dag wordt gehouden.

Impact op omgeving
Voorzitter van stichting Hart voor het Twiske, Oliver Tan: "Voorheen was het festival een dag tot middernacht. Nu willen ze twee dagen feesten tot 02.00 uur in de nacht. Met het kamperen erbij zorgt dat voor enorm veel impact op de omgeving."

Bas Meijer, directeur van organisator ID&T, reageert op de actie. "Ik heb zojuist contact gelegd met de stichting om hun bezwaren aan te horen en te kijken wat we kunnen doen. We hebben daarnaast een procedure lopen bij de provincie voor de vergunning en verwachten daarbij geen problemen. We gaan er vanuit dat het tweedaagse festival door kan gaan."

De afgelopen jaren was de dagcapaciteit van het festival 20.000 bezoekers per dag. Met twee feestdagen kan dit dus verdubbeld worden naar 40.000 bezoekers. "We gaan er niet vanuit dat het direct uitverkocht is, maar gokken op ongeveer 30.000 mensen in totaal," aldus Meijer.

Het festival wordt op vrijdag 19 en zaterdag 20 juli gehouden. Bezoekers zouden van vrijdag tot en met zondag kunnen kamperen op het terrein.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden