Protest tegen Soho House: 'Elk nieuw hotel is er één te veel'

Bij het Bungehuis werd vrijdag gedemonstreerd tegen de komst van het exclusieve clubhotel Soho House. Die ligt nog steeds op de loer.

Josien Wolthuizen
Het Bungehuis mag wat de tegenstanders betreft geen exclusief hotel worden Beeld Carly Wollaert
Het Bungehuis mag wat de tegenstanders betreft geen exclusief hotel wordenBeeld Carly Wollaert

Demonstreren op deze loeidrukke vrijdagmiddag doe je met gevaar voor eigen leven. De ongeveer dertig demonstranten passen niet met z'n allen op de stoep voor het Bungehuis en moeten daarom uitwijken naar de overkant van het fietspad. Voorbijrazende fietsers, bakfietsen, fietstaxi's en scooters kunnen soms maar net worden ontweken.

Maar de demonstranten laten zich niet van de wijs brengen. Hun boodschap - geen hotel in het Bungehuis - is serieus, blijkt als Eric Duivenvoorden met de megafoon het woord neemt. "Het is een virus dat voortwoekert. Stapje voor stapje gaat Amsterdam dood."

Streep door vergunning
Even leek er eind mei goed nieuws te zijn voor de tegenstanders van de komst van chique creatievenclub annex hotel Soho House. De rechter stelde bewoners die een rechtszaak hadden aangespannen in het gelijk en trok een streep door de vergunning die de gemeente reeds had verleend. Die was volgens de rechter in strijd met het eigen hotelbeleid. Blijdschap alom.

Melissa Koutouzis neemt het woord via de megafoon. Beeld Josien Wolthuizen
Melissa Koutouzis neemt het woord via de megafoon.Beeld Josien Wolthuizen

Maar de bewoners en andere tegenstanders hadden te vroeg gejuicht. Begin deze maand maakte de gemeente bekend naar de Raad van State te stappen om de komst het van Soho House alsnog af te dwingen.

"Daar snappen wij niks van," zegt Melissa Koutouzis, die ook het woord neemt via de megafoon. "De gemeente wil niet naar de rechter en bewoners luisteren. De gemeente zet zich in om een eliteclub tot stand te brengen." Koutouzis wil er duidelijk over zijn: ze is niet tegen hotels of het Soho House. "Maar wel op deze plek. Culturele vrijhavens verdwijnen en er komen besloten clubs voor in de plaats."

Rolkoffer
Buurtbewoner Dingeman Coumou is met zijn rolkoffer gekomen. Een statement tegen toeristen. "Er komen veel te veel toeristen naar de stad. Elk nieuw hotel is er één te veel en vergroot de ramp waar we mee te maken hebben. Er blijft niets over voor bewoners."

Faircity, een protestgroep die mede is geïnitieerd door Duivenvoorden, wil de komende weken panden in de binnenstad die dreigen te worden verkocht aan investeerders 'besmet' verklaren. Het Bungehuis is het eerste.

"We willen Amsterdammers waarschuwen voor wat er gebeurt. Het gebeurt namelijk stiekem. Als iedereen straks terug is van vakantie, zijn er weer een hoop panden verkocht zonder dat iemand het heeft doorgehad."

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Gemeente strijdt door

De succesvolle strijd van een overbuurman tegen de komst van Soho House kan wel eens averechts uitpakken. De uitspraak die de rechter in mei deed, was een aanval op het gemeentebeleid.

Volgens de rechter had Amsterdam toestemming gegeven voor Soho House in weerwil van de eigen hotelregels die tot vorig jaar golden. Amsterdam hield de deur open naar 'unieke hotelconcepten', maar volgens de rechter voldoet Soho House niet aan de strenge criteria die de gemeente daarvoor zelf stelde.

Juristen zagen meteen gaten in de uitspraak omdat de rechter zelf de argumenten formuleerde op grond waarvan hij de vergunning vernietigde - in plaats van de gemeente opdracht te geven zijn huiswerk over te doen. Mogelijk is de rechter daarmee op de stoel van de bestuurder gaan zitten, iets waar de Raad van State alert op is.

Dat de gemeente de juridische strijd voortzet, stond daarom al vast. De uitspraak zal tot volstrekte wildgroei in de stad leiden, waarbij het ene hotel op dezelfde gronden wordt verboden als het andere wordt toegestaan. Zo wordt komen vlakbij het Bungehuis wel hotelkamers bij zakenclub Industrieele Groote Club.

Ook de eigenaar van het Bungehuis, Aedes Real Estate, is in beroep gegaan tegen de uitspraak.

(Door: Herman Stil)

Lees ook: Niet of wel een hotel? Dezelfde regels pakken steeds anders uit

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden