Protest tegen sluiting MC Slotervaart: 'Dit nooit meer'

Op een bijeenkomst tegen het sluiten van het Slotervaart MC kwamen zondagmiddag op het Museumplein ruim 500 mensen af. Organisator en ex-medewerker van het ziekenhuis, Ches Rijpkema (27) vond het een geslaagde demonstratie.

null Beeld anp
Beeld anp

Na afloop van de demonstratie op het Museumplein werd Ches Rijpkema herhaaldelijk op de schouder geslagen, en bedankt. "Ik ben trots op je," zei een geëmotioneerde vrouw. "Ik moest ervan huilen." Rijpkema stond er een beetje beduusd bij.

Vorige week had Rijpkema, die in het MC Slotervaart werkte bij het patiëntentransport, op Facebook een oproep gedaan voor een protestactie tegen de sluiting van ziekenhuizen. Dit naar aanleiding van het snelle faillissement van het MC Slotervaart die week.

Rijpkema werd ontslagen, en vooral de manier waarop, en de snelheid waarmee het faillissement tot stand kwam stuitte hem tegen de borst. 'Nederland word wakker! Dit kan en mag niet zo verder gaan! Sta op voor de toekomst van jouw kinderen en kleinkinderen,' schreef hij op Facebook. Zondagmiddag nam hij op het podium bij de skatebaan het woord.

"Ik heb deze week meegemaakt hoe doodzieke patiënten.." Verder kwam hij niet, omdat de emoties hem opspeelden. In tranen stond hij achter de microfoon.

"Ches, je kan het!" werd er vanuit het publiek geroepen. En: "Rutte, jouw schuld!" Rijpkema herpakte zichzelf: ".. op stel en sprong overgeplaatst moesten worden op een onmenselijke manier. Dit mag in de toekomst nooit meer gebeuren."

Dat was de teneur van de middag: de negen uitgenodigde sprekers verbaasden zich over de snelle sluiting van het MC Slotervaart en gaven de zorgverzekeraars, die samen met de regering de stekker uit het ziekenhuis hadden getrokken en dus verantwoordelijk werden gehouden voor het leed van de patiënten, er stevig van langs.

Zorg!
Joki Beerendonk van de stichting Leef voor je het vergeet (voor mensen met Alzheimer), een ambulant begeleider, een oud-patiënt, SP-fractieleden, de dichter Sander Koolwijk (die het publiek fraai opstookte door het telkens massaal "Zorg!" te laten schreeuwen), een lid van de ondernemingsraad ven het Slotervaart, een boze en geroerde vader van een ernstig zieke dochter, en een oud-oud-medewerker van het ziekenhuis.

Allen roemden de goede zorg - het sleutelwoord van deze middag - die in het ziekenhuis werd geboden. Allen - soms tegen beter weten in - riepen dat het Slotervaart open moest blijven. Allen spraken schande van de gang van zaken en allen waren bezorgd over de zorg in Nederland. Uitspraken, leuzen, en meningen die al eerder waren gehoord, maar daardoor niet minder gemeend. Het bordje 'Patiënt te koop' dat werd opgehouden zei wat dat betreft heel veel.

De eensgezindheid op en voor het podium was unaniem. Tijdens korte pauzes werd Dokter Bernahard gedraaid, Leonie van het MC Slotervaart zong op heerlijke wijze Bloed, Zweet en Tranen, en ook het even 'symbolische' lied Er is een Amsterdammer Doodgegaan kwam tot de mensen.

Een vrouw uit het publiek, mevrouw van Dale uit Zaandam, kreeg de microfoon: "Ik heb anderhalf been maar ik heb nog nooit zo'n ziekenhuis gezien! Waarom moet dat weg? Ik wil het terug!!"

Een beter Nederland
Om half vier sloot Ches Rijpkema de bijeenkomst af. "We blijven strijden voor een beter Nederland voor ons allemaal. Kom zaterdag 10 november allemaal naar de Dam voor de volgende demonstratie!""

Achter het podium, terwijl hij bedankt werd, vertelde Rijpkema dat hij trots was. "Ik had wel op meer mensen gerekend, maar ik vond het een geslaagde middag. Laat dit het begin zijn van meer en laten we een beter Nederland maken en de zorg genezen. Ik denk wel dat dit signaal is opgepikt, er was veel media vanmiddag. Hoe ik het verder zie? Het was de eerste keer dat ik een demonstratie organiseerde. Als ik mijn steentje kan bijdragen om de zorg in Nederland te genezen dan doe ik dat voor de volle honderd procent."

Volg alles over het faillissement van MC Slotervaart in ons blog.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden