Protest tegen plannen metro 53: 'Dit is onze levensader'

In Zuidoost protesteerden bewoners, ondernemers en bestuurders tegen de voorgenomen knip in metrolijn 53 naar Gaasperplas. 'Zuidoost wordt op deze manier weer een vergeten stadsdeel.'

Ook een 12-jarige jongen uit Zuidoost liet van zich horen op de protestavond tegen de voorgenomen knip in metrolijn 53. Beeld Rink Hof
Ook een 12-jarige jongen uit Zuidoost liet van zich horen op de protestavond tegen de voorgenomen knip in metrolijn 53.Beeld Rink Hof

Opgetrommeld door een brassband voor de deur kwamen de mensen naar het planetarium in Zuidoost, en het waren er genoeg om de grote zaal tot de laatste stoel te vullen. Allemaal vurig tegenstander van de voorgenomen knip in metrolijn 53 naar Gaasperplas. Op drie na dan: de vertegenwoordigers van het GVB en de Vervoerregio die zo dapper waren om tekst en uitleg te komen geven.

Pendelmetro
Die twee partijen hebben het Amsterdamse metronet bestudeerd om te zien wat er moet gebeuren als volgend jaar de huidige Amstelveenlijn wordt losgekoppeld van het metronet. Er is nog geen besluit genomen, maar wel een voorkeur uitgesproken voor het inkorten van metro 53 tussen CS en Gaasperplas. Die zou per 2019 een pendelmetro moeten worden tussen de stations Gaasperplas en Van der Madeweg.

Dat betekent dat de reizigers die in Zuidoost op de metro stappen vanaf dat moment een overstap moeten maken om in de binnenstad te komen. Onaanvaardbaar, vinden de aanwezigen in het planetarium en met hen nog eens bijna zesduizend ondertekenaars van een petitie tegen de maatregel, ondernemers in het ­gebied en de bestuurders in Zuidoost en de buurgemeenten Diemen en ­Ouder-Amstel.

Het heeft allemaal te maken met de tunnelveiligheid in de zogeheten Oostbuis, legde Chris Vonk namens reizigersorganisatie Rover uit. Vanwege die veiligheid mogen in de tunnel tussen CS en Amstel straks nog maar twee metrolijnen rijden. En ook minder metro's: waar nu nog 48 stellen per uur in beide richtingen zijn toegestaan, moet dat aantal worden teruggebracht tot 40 per uur.

Levensader
Het verschil tussen een rechtstreekse lijn en een geknipte lijn is groot, bleek gisteren. Alle sprekers protesteerden tegen de verandering, en daarbij werden grote woorden niet geschuwd. "Zuidoost wordt op deze manier afgesneden van de rest van Amsterdam en weer een vergeten stadsdeel," zei Remine Alberts van de SP. Een bewoner: "Dit is onze levensader, we kunnen niet zonder die metro."

De sfeer in de zaal was geen moment onplezierig, maar makkelijk hadden de vertegenwoordigers van GVB en Vervoerregio het niet, zeker niet toen de zware wapens uit de kast werden getrokken.

Een jongen van twaalf vertelde voor zijn toekomst te vrezen: "Zonder metro kan ik niet naar school. Als jullie de lijn knippen, knippen jullie mijn hart." Ook werd een minuut stilte ingelast voor de mensen die wilden bidden voor een goede afloop.

Namens de Vervoerregio benadrukte Gerard Hellburg dat er nog geen ­besluit is genomen. De verwachting is dat dit najaar meer duidelijkheid zal komen over de favoriete variant, maar daarna is het ook nog aan de aangesloten gemeenten om er een oordeel over te geven. Dat moet in het voorjaar van 2018 leiden tot een besluit. "Vóór de verkiezingen?" wilde de zaal weten? "Voor de verkiezingen," beloofde Hellburg.

Ellen Swinkels van het GVB waarschuwde voor te veel optimisme. "Elke verandering in het net levert winnaars en verliezers op. Maar wij zijn er voor de hele stad." Het actiecomité kondigde aan dat het protest doorgaat tot het plan van tafel is.

Zie ook: Renovatie Oostlijn duurt acht maanden langer dan gepland

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden