Protest tegen plan Korte Marnixstraat

Een aantal bewoners van de Jordaan is tegen eenrichtingsverkeer in de Korte Marnixstraat. Met een handtekeningenactie hopen ze de plannen van stadsdeel Centrum te dwarsbomen.

De Korte Marnixstraat vlakbij het Haarlemmerplein. © Google Streetview Beeld
De Korte Marnixstraat vlakbij het Haarlemmerplein. © Google Streetview

'Het is een achterlijk plan. De hele buurt wordt afgesloten. Dan moeten heel veel bewoners omrijden,' zegt Coby Schoenmaker-De Groot, woordvoerder van Verkeersgroep Jordaan. Die actiegroep verzamelde in 2008 al drieduizend handtekeningen uit protest tegen toenmalige vergelijkbare plannen voor eenrichtingsverkeer.

Stadsdeel Centrum maakte vorige week bekend dat de Korte Marnixstraat volgend jaar in zuidelijke richting wordt afgesloten als onderdeel van de herinrichting van het Haarlemmerplein. Daardoor moeten auto's straks via de Nassaukade rijden en moet het als gevaarlijk bekend staande plein veiliger worden. Volgens stadsdeelvoorzitter Jeanine van Pinxteren is het een bijkomend voordeel dat daardoor minder sluipverkeer door de Marnixstraat rijdt.

Onredelijk
Volgens Verkeersgroep Jordaan is het plan onverstandig aangezien bewoners en ondernemers daardoor via het Marnixbad de Jordaan in moeten rijden. 'Precies die gevaarlijke plek waar in 2009 dat jongetje werd doodgereden,' zegt Schoenmaker-De Groot. 'En al die extra kilometers, dat is niet goed voor de luchtkwaliteit.'

Ze vindt het bovendien onredelijk dat de belangen van die paar bewoners en ondernemers in de Korte Marnixstraat 'zwaarder wegen dan het protest van alle bewoners van de Jordaan'.

Lees meer in Het Parool

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden