Protest tegen museumplannen voor Karst T's Suzuki

De zwarte Suzuki Swift waarmee Karst T. de aanslag pleegde tijdens Koninginnedag 2009. Beeld
De zwarte Suzuki Swift waarmee Karst T. de aanslag pleegde tijdens Koninginnedag 2009.

APELDOORN - De Zwarte Suzuki Swift waarmee Karst Tates op Koninginnedag zijn dodelijke rit maakte, kan op termijn in een museum terechtkomen. Nabestaanden van slachtoffers reageren verbijsterd.

Nabestaanden van slachtoffers reageren verbijsterd op het nieuws dat de zwarte Suzuki Swift waarmee Karst T. op Koninginnedag 2009 wilde inrijden op de bus met de koninklijke familie, in een museum komt. Het Apeldoornse Museum CODA en het Politiemuseum willen het wrak in de toekomst exposeren. Dat meldde CODA-directeur Carin Reinders donderdag.

Volgens Reinders maakt het wrak deel uit van de nationale geschiedenis. Reinders wil 'prudent' met de kwestie omgaan, zegt zij. Van sensatiezucht of van een poging de bezoekers aantallen op te krikken is geen sprake, benadrukt ze. Daarom zal de Suzuki pas over enkele decennia te zien zijn. Het wrak van de auto, die na een dodelijke rit tot stilstand kwam tegen het monument de Naald, blijkt al enkele maanden in bewaring te zijn in een depot van het Politiemuseum.

"De gebeurtenis op 30 april 2009 staat op ieders netvlies", beseft de CODA-directeur. "Wat wij hebben gedaan is onderzoeken of er belangrijke objecten zijn die vanuit een museale functie bewaard zouden moeten worden." Ze vergelijkt het wrak van de zwarte Suzuki met het zwaard waarmee het hoofd van Van Oldebarneveldt in 1619 van zijn romp werd gescheiden. Dat is onderdeel van de collectie van het Rijksmuseum.

"Het wrak maakt net zo zeer onderdeel uit van de nationale geschiedenis. Zo'n artefact moet vanuit zijn museale functie worden bewaard", vindt de CODA-directeur. ,Ook het Politiemuseum was die mening toegedaan. Als er geen conserverende maatregelen zouden worden genomen, dan zou het een keer tot schroot verworden en dat wilden we voorkomen."

"Conserveren is niets anders dan bewaren voor het nageslacht. Het wrak is nu opgenomen in de collectie van het Politiemuseum, maar staat in een kist waarin niemand het te zien krijgt. Over een groot aantal jaren gaan we kijken of we een vorm kunnen vinden om dit artefact te tonen."

Nabestaanden zouden liever zien dat het wrak wordt vernietigd, in de wetenschap dat zeven toeschouwers en Karst T. zelf bij de aanslag het leven verloren. "Luguber", noemt Hilda Huizinga het voornemen dat de Suzuki Swift wordt tentoongesteld. Ze zegt met verbijstering het nieuws te hebben vernomen. Haar broer Addy Teunissen was een van de toeschouwers die om het leven kwam. Zij zegt de Apeldoornse burgemeester Fred de Graaf te gaan vragen in te grijpen. "Temeer omdat hij duidelijk heeft opgeroepen om weer vooruit te kijken en niet meer om te zien. Dit haalt alles weer terug." Ook Jan van den Berg, die zijn vrouw José verloor bij de aanslag, reageert geschokt. "Waanzin ten top", zegt hij in een eerste reactie. Hij zegt juridische stappen te zullen onderzoeken.

Van den Berg is het met Hilda Huizinga eens dat het wrak vernietigd had moeten worden. ,,Vreselijk luguber", noemt zij het idee dat de auto ooit in het museum komt." ,,Vooral hier in Apeldoorn is het veel te beladen", vindt Huizinga. ,,Aan de Naald hebben we toch al meer dan genoeg... Wie daar langs komt doet de ogen dicht en ziet weer die auto daar tegenop klappen. Dat beeld gaat nooit meer weg. Het wrak zien is echt niet nodig. Maar als je het tentoonstelt haal je dat vreselijke verleden weer helemaal terug.

Burgemeester De Graaf van Apeldoorn wil geen commentaar geven. De gemeente was in eerder stadium door beide musea op de hoogte gesteld van de opslag van het autowrak. "Elk woord dat ik erover zeg kan traumatisch zijn voor de mensen die meer dan een jaar bezig zijn geweest met de verwerking van Koninginnedag, voor zover dat al mogelijk is." Ook de vader van Karst wilde gisteravond niet reageren. Meerdere politieke partijen in de Apeldoornse gemeenteraad vinden het in elk geval nu ongepast om de auto tentoon te stellen. Zoiets zou 'na een generatie' mogelijk wel kunnen.

VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven noemt het idee 'weinig smaakvol en niet gepast naar de nabestaanden'. ,,Ik dacht dat die auto al vernietigd was. Dat had volgens mij gewoon moeten gebeuren''. ,,Misschien is het anders als hiermee tien jaar gewacht wordt. Dit idee lijkt me in ieder geval veel te snel, zeker voor de nabestaanden." (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden