Protest tegen lawaai Panama

AMSTERDAM ZEEBURG - Bewoners van de Oostelijke Handelskade zeggen nog steeds veel hinder te ondervinden van feestgangers die diep in de nacht Club Panama verlaten.''We willen een keer van de overlast af,'' zegt Piet Gerritse, die schuin tegenover de club woont. ''Dit duurt nu al jaren.''

Hij doelt op rumoer op straat als Panama middenin de nacht leegloopt en de bezoekers luidruchtig hun fiets of auto aan de Oostelijke Handelskade of Veemkade opzoeken. Ook zijn er bewoners die last hebben van de muziek, die hen uit hun slaap houdt.

Vorig jaar beloofde stadsdeel Zeeburg beterschap, maar de problemen zijn volgens de omwonenden niet opgelost. ''De taxistandplaats is wel verplaatst naar de Piet Heinkade, maar dat heeft totaal geen effect gehad. Ze staan allemaal nog gewoon voor de ingang van Panama aan de Oostelijke Handelskade,'' aldus Gerritse.

Ondanks de goede bedoelingen van Panama zouden de ingehuurde parkeerwachters te weinig gezag hebben om de bezoekersstroom in goede banen te leiden. Ook staat nog steeds geen slagboom tussen twee woonblokken aan de Oostelijke Handelskade, ondanks de belofte van Zeeburg daar wel voor te zorgen. Die slagboom moet voorkomen dat mensen op de Veemkade parkeren.

Bewoner Sytse de Maat: ''We hebben ook te maken met zwerfvuil, wildplassen en zelfs met wildpoepen.''

De conclusie van Gerritse is dan ook: ''Een club als Panama hoort niet in deze omgeving thuis.''

Een jaar geleden stemde de deelraad van Zeeburg in met een nieuw bestemmingsplan voor het gebied. Daarin werd tot onvrede van omwonenden vastgelegd dat Panama ruimere openingstijden kan krijgen. De deelraad stemde ermee in, maar eiste - vooruitlopend op een nieuwe horecavergunning voor Panama - dat de overlast zou worden beperkt.

Provinciale Staten vonden overigens dat Zeeburg meer rekening moest houden met de belangen van omwonenden. Het stadsdeel heeft tot na de zomer de tijd om met een betere onderbouwing van het bestemmingsplan te komen. In de tussentijd worden de activiteiten van Panama gedoogd. Omwonenden hebben al aangekondigd dat zij daartegen bezwaar zullen maken.

Stadsdeelvoorzitter Nico Papineau Salm zegt dat hij streng zal toezien op de voorwaarden als Zeeburg kan gedogen. Ook laat hij weten dat de slagboom er op korte termijn moet komen. Het handhaving van de verkeersregels ter plaatse is volgens hem echter een zaak van de politie.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden