Protest tegen homohaat en discriminatie na mishandeling

Zondagmiddag werd een mars gelopen tegen homohaat en discriminatie in Amsterdam.

Het Parool

De bijeenkomst werd georganiseerd door de groep Black Queer & Trans Resistance Netherlands, en ging om 13 uur van start bij metrohalte Wibautstraat.

De directe aanleiding voor de mars is een mishandeling bij precies dat station, begin januari. De 24-jarige Xeverio werd toen hij de halte uitliep geschopt, tegen de grond gewerkt, bestolen en met een baksteen op zijn hoofd geslagen vanwege zijn seksuele geaardheid.

undefined

Racistisch bejegend
Volgens de organisatie van de 'Recht om jezelf te zijn'-mars is er bovendien veel racisme binnen de homoseksuele uitgaanswereld, en worden 'LHBT-personen van kleur racistisch bejegend of als een lustobject gezien.'

Onder anderen wethouder Simone Kukenheim, Olave Bassabose, Ana Paula Lima en Jerry Afriyie hielden een toespraak in de Wibautstaat.

Daarna liep de stoet naar Vereniging ons Suriname op de Zeeburgerdijk. Daar werden panelgesprekken gehouden over het onderwerp met Stacy Alves, Sunny Jansen, Naomie Pieter en Simion Blom.

Meer mishandelingen
Het incident met Xeverio is niet het enige dit jaar. Op nieuwjaarsdag werd een 22-jarige man in West mishandeld door vier mannen. Hij werd uitgescholden voor 'kankerflikker' en brak twee voortanden.

Een week geleden werd een 48-jarige homoseksuele man ernstig mishandeld in het Westerpark. Toen hij 's nachts het speeltuintje passeerde werd hij utigescholden door twee mannen in zwarte kleding. Ze sloegen hem vervolgens meerdere keren hard in het gezicht.

Over de zaak van Xeverio zei politiewoordvoerder Ellie Lust later dat er fouten zijn gemaakt bij de woordvoering. De politie zei namelijk niet meteen uit te gaan van antihomogeweld - het kon ook een beroving zijn. Dat statement leidde tot veel woede, vooral in de lhbt-gemeenschap, waar al langer het gevoel heerst dat de politie antihomogeweld liever niet benoemt.

Meer over antihomogeweld in Amsterdam

Mirik Milan: 'Actie nodig tegen racisme en antihomogeweld'
Het antihomogeweld moet stoppen, schreef Mirik Milan, nachtburgemeester van Amsterdam, in een opiniestuk. 'Je kunt toch niet zomaar iemand een paar pompen verkopen omdat je denkt dat hij homo is? Wie doet zoiets, vraag ik me af.'

Antihomogeweld: Waarom zegt de politie dat niet?
De woede was groot na twee recente mishandelingen van homoseksuele mannen in Amsterdam. De politie zou volgens critici liever niet benoemen dat het om antihomogeweld gaat. Is dat zo?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden