Plus

Protest tegen de jacht op damherten: 'Een damhert is geen ornament'

Een bonte verzameling dierenvrienden verzamelde zich gisteren bij het hek van de Amsterdamse Waterleidingduinen om te protesteren tegen de jacht op damherten.

Protest tegen de damhertenjacht in Zandvoort: 'De herten zijn niet het probleem, de mens maakt er een troep van'Beeld Elmer van der Marel

We mogen het geen protestlied noemen. Hans Jansen spreekt liever van een bewustzijnsong, vertelt hij na het zingen van Blijf Met Je Poten Van De Herten Af, een lied dat in vurigheid en lengte doet denken aan het werk van de jonge Dylan.

"Maar de herten zijn niet het probleem, het is de mens die er een troep van maakt," zingt de Haarlemse troubadour hartstochtelijk bij de ingang van de Amsterdamse Waterleidingduinen in Zandvoort.

Spandoeken en protestborden
Het bewustzijn van de ruim honderd aanwezige demonstranten aan de duinrand hoeft niet meer in het juiste model te worden gezongen. De spandoeken en protestborden maken duidelijk dat ook zij vinden dat er een einde moet komen aan het afschieten van damherten.

Momenteel worden elke week tachtig herten geschoten om de populatie van ruim vierduizend dieren in het natuurgebied in enkele jaren terug te brengen tot het gewenste aantal van achthonderd.

Aangezien elk jaar opnieuw honderden herten worden geboren, zullen de beheerders van het gebied zo'n vierduizend dieren moeten schieten, rekent Harm Niesen namens Faunabescherming voor. "Een ruiming van ongekende proporties, en dat van een beschermde diersoort."

Acteur John Kraaijkamp woont tegenwoordig in Zandvoort, heeft een hekel aan demonstraties, maar is nu wel gekomen. "Dit is geen natuurbeheer, dit zijn openbare executies."

Groot raadsel
De tegenstanders van de jacht hebben tot nog toe bot gevangen bij de rechter, die oordeelde dat eigenaar van het duingebied Amsterdam en beheerder Waternet hun besluit op juridisch juiste gronden hebben genomen.

Er dient nog een hoger beroep bij de Raad van State, maar de kans lijkt niet heel groot dat men daar wel gelijk krijgt. Onbegrijpelijk, noemt activiste Karen Soeters van Piep Vandaag de uitkomst van de rechtsgang. "Het is voor mij een groot raadsel."

Dat geldt ook voor het besluit van de Amsterdamse gemeenteraad om na vijftien jaar koppige weigering alsnog in te stemmen met de jacht op de herten. Een politiek besluit, oordeelt Soeters. "Onze argumenten zijn spijkerhard en wetenschappelijk onderbouwd. Afschot is niet de manier om een populatie terug te dringen. Hoe meer dieren je schiet, hoe meer dieren er worden geboren. Amsterdam is gezwicht voor de druk van het provinciebestuur, en daar zijn de herten de dupe van."

Ecoloog Frans Vera is aanwezig uit solidariteit met de grote grazers, die volgens hem momenteel in meer natuurgebieden in het land te grazen worden genomen. "Natuurbeheerders zijn natuurbeheersers. Ze willen controle over wat de natuur doet. Een grote grazer is alleen welkom als ornament, maar zodra hij de omgeving verandert, wordt dat onmiddellijk veroordeeld als schade, en dient er te worden ingegrepen. In het geval van de damherten op draconische wijze."

Campagne
Vera is de geestelijk vader van de Oostvaardersplassen, waar de natuur lang zijn gang mocht gaan. Nu ligt er een voorstel van de provincie op tafel om ook daar het aantal grote grazers terug te brengen.

Vera is van de school die menselijk ingrijpen tot een absoluut minimum wil beperken, ook in het geval van voedselschaarste of ander lijden. Anderen hebben daar moeite mee, zoals de vrouw onder de demonstranten die een bordje ophoudt met de tekst 'Geen mantelzorg voor Frans Vera'.

Over het lot van de damherten zijn alle facties van het verzet het eens: het schieten moet stoppen. Nu de rechter heeft gesproken, kan een campagne de politiek wellicht op andere gedachten brengen. Wat de bronst is voor het hert, is de campagne voor de politicus.

Statenlid Bram van Liere van de Partij voor de Dieren wijst erop dat slechts vier partijen tegen het damhertenbesluit hebben gestemd, en hij is zo netjes ook de anderen te noemen: PVV, GroenLinks en SP.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden