Protest op UvA vanwege gesprek met Thierry Baudet

Op de Universiteit van Amsterdam (UvA) werd woensdagmiddag geprotesteerd vanwege de komst van Thierry Baudet. De lijsttrekker van Forum voor Democratie was uitgenodigd voor een gesprek bij Room for Discussion.

Josien Wolthuizen
Thierry Baudet was te gast bij Room for Discussion op de Universiteit van Amsterdam Beeld Room for Discussion
Thierry Baudet was te gast bij Room for Discussion op de Universiteit van AmsterdamBeeld Room for Discussion

Een groep studenten, waaronder leden van Internationale Socialisten Amsterdam (ISA), was fel gekant tegen de komst van Baudet, onder meer vanwege uitspraken 'die aanranding en verkrachting van vrouwen goedpraten'. De socialistische beweging doelt met name op een opiniestuk van Baudet uit 2014 waarin hij stelt dat 'de realiteit is dat vrouwen overrompeld, overheerst en overmand willen worden'.

Ook zou Baudet volgens demonstranten staan voor islamofobie, racisme en ontkenning van klimaatverandering.

"Het is belangrijk dat de gedachtes van Thierry Baudet niet genormaliseerd worden," zegt student politicologie en Russisch Jens Appelo (20), die namens de ISA het woord voert. "Baudet ziet vrouwen en ook moslims als minderwaardig. De boodschap die hij verkondigt staat voor onderdrukking. Als je iemand met zulke meningen een podium biedt, respecteer je die mening."

Tegengeluid
Een andere student die op eigen titel demonstreert is niet tegen de komst van Baudet, maar vindt het belangrijk een tegengeluid te laten horen. Tijdens het gesprek houdt ze een bord omhoog met 'vrouwen overheersen, overrompelen & overmannen is verkrachting'.

Room for Discussion - een discussieplatform georganiseerd door studenten dat Baudet heeft uitgenodigd voor het gesprek - respecteert het protest, maar is het oneens met de standpunten van ISA. "Ze willen niet dat we hem uitnodigen, maar we zijn een open platform. We nodigen links en rechts uit," zegt eindredacteur en student Jochem Jordaan (22). "Dat we Baudet een podium geven, betekent niet dat we per se achter hem staan. Het is aan ons om kritische vragen te stellen over zijn uitspraken."

null Beeld Josien Wolthuizen
Beeld Josien Wolthuizen

Misverstand
Volgens Baudet berust het allemaal op een misverstand. "Ik ben net zo erg tegen verkrachting als de demonstranten in de zaal en heb nooit de suggestie willen wekken dat iets tegen de wil van vrouwen moet gebeuren," zegt de aspirant-politicus aan het begin van het gesprek. "Het opiniestuk dat ik schreef ging over het verleidingsspel tussen mannen en vrouwen, niet over verkrachting. Ik begrijp niet dat mensen dat verschil niet zien."

Baudet wil verder nog benadrukken dat hij het jammer vindt dat sommige uitspraken constant worden uitgelicht. "Laten we opgroeien, jongens. En niet steeds in herhaling vallen." Na een kwartier gingen de discussieleiders over op het onderwerp waarvoor Baudet eigenlijk was gekomen: politiek.

Een spandoek van de International Socialisten Amsterdam Beeld Josien Wolthuizen
Een spandoek van de International Socialisten AmsterdamBeeld Josien Wolthuizen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden