Protest op Schiphol tegen inreisverbod Trump

De Internationale Socialisten en Refugees Welcome organiseren zondagavond voor de terminal van Schiphol een demonstratie tegen het inreisverbod dat de Amerikaanse president Donald Trump voor inwoners van 7 landen heeft afgekondigd.

De spandoeken kunnen hergebruikt worden. Beeld anp
De spandoeken kunnen hergebruikt worden.Beeld anp

Initiatiefnemer Anne Fleur Dekker (22) van de Internationale Socialisten vertelt dat ze hun stem willen laten horen tegen het vrijdag ingeroepen inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump. "We willen dit niet geruisloos voorbij laten gaan, en laten merken dat we solidair zijn met de mensen die nu vastzitten of onterecht niet naar de Verenigde Staten kunnen. Veel van de mensen die Trump de toegang ontzegt hebben een verblijfsvergunning, een baan en een huis, en zij worden nu halsoverkop geweerd met deze rare actie. Dit laten we niet zomaar gebeuren."

Ook willen de actievoerders reizigers die nu vastzitten op Schiphol een hart onder de riem steken. Dekker: "We hebben gehoord dat er nu elf mensen vastzitten, maar we kunnen niet met ze in contact komen, omdat ze achter de douane zitten. Ze kunnen geen kant op."

"De demonstratie zal niet heel groot zijn en we hebben ook geen sprekers, want we hebben het redelijk ad hoc geregeld en geen tijd gehad om het aan te kondigen. Maar we hopen dat er in ieder geval vijftig mensen komen", aldus Dekker eerder vandaag.

Decreet
Donald Trump kondigde vrijdag een decreet af waardoor vluchtelingen en migranten uit de islamitische landen Soedan, Somalië, Jemen, Iran, Irak, Syrië en Libië de komende vier maanden de Verenigde Staten niet in kunnen. Trump noemt het een maatregel waarmee hij het risico op terrorisme wil verkleinen.

Zelfs bezitters van een verblijfsvergunning, de bekende green card, en geldige visa moeten aan de grens opnieuw worden gecontroleerd en 'goedgekeurd' voordat zij Amerika mogen betreden. Het besluit daartoe van president Trump leidde dit weekend tot chaos en vragen over de hele wereld.

KLM weigerde op meerdere locaties in de wereld vluchtelingen mee te nemen, waaronder op Schiphol. "We willen die mensen heel graag helpen, maar ze nu meenemen heeft geen enkele zin. Bij aankomst zullen ze toch het land niet worden ingelaten," zei een woordvoerder zaterdag.

Amnesty International waarschuwde dat een Amerikaans inreisverbod voor vluchtelingen en immigranten 'catastrofale consequenties' zal krijgen. Luisterend naar de regering-Trump, aldus de mensenrechtenorganisatie, wordt onze grootste vrees nu bewaarheid. "Met één pennenstreek heeft president Trump zijn retoriek uit de verkiezingsstrijd over vreemdelingenhaat in een daad omgezet."

De demonstranten waren vorige week ook op de been tegen Trump. Beeld anp
De demonstranten waren vorige week ook op de been tegen Trump.Beeld anp

Kamerzitting met KLM en Schiphol
Onder andere de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Canadese premier Justin Trudeau, premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken hebben het decreet afgewezen. "Nederland is ervan overtuigd dat vluchtelingen van oorlog en geweld een veilig heenkomen verdienen ongeacht hun afkomst of geloof. Deze opvatting blijven we uitdragen", aldus Rutte en Koenders. "Wij zijn alert op de mogelijkheid dat potentiële terroristen misbruik maken van asielprocedures. Veiligheidsdiensten hebben hier een belangrijke taak."

PVV-leider Geert Wilders laat een andere stem horen. "Het is laf en gevaarlijk om onze grenzen open te houden voor meer islam. NL heeft minder islam en minder Rutte nodig!" twittert hij.

D66 en GroenLinks willen meer weten over de gevolgen voor Nederland van het Amerikaanse inreisverbod. "De vraag is: hoe gaan we hier als Nederland mee om?", aldus de oppositiepartijen. Zij willen zo snel mogelijk een hoorzitting in de Tweede Kamer houden. De Kamerleden kunnen dan vragen stellen aan bijvoorbeeld Schiphol, de KLM, de marechaussee en een expert op het gebied van internationaal recht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden