Protest Islamitisch College tegen intrekken subsidie

De school in Slotervaart. Foto ANP Beeld
De school in Slotervaart. Foto ANP

AMSTERDAM - Enkele honderden leerlingen, ouders en docenten van het Islamitisch College Amsterdam (ICA) hebben vrijdagmiddag gedemonstreerd tegen de voorgenomen sluiting van de middelbare school. Ze deden dat tijdens een manifestatie op het schoolplein van de onderwijsinstelling in het stadsdeel Slotervaart.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) maakte in januari bekend per 1 augustus de subsidiekraan van de school dicht te willen draaien. Reden is dat het aantal leerlingen onder de wettelijke norm ligt. Ook is de kwaliteit van het onderwijs volgens haar onder de maat.

De demonstranten zijn van mening dat de school inderdaad nog niet aan alle wettelijke eisen voldoet, maar wel vooruitgang boekt. Zo zijn volgens hen veel zwakke punten die de Onderwijsinspectie eerder signaleerde opgelost. Voor volgend jaar hebben zich inmiddels al tweehonderd leerlingen aangemeld. Dat zijn er meer dan ooit tevoren.

Stijgende lijn
Bestuursvoorzitter Farid Zaari zei dat het ICA al een aantal jaren hard werkt om er bovenop te komen. ''Vanaf 2006 zien wij alleen maar een stijgende lijn wat betreft de kwaliteit van het onderwijs en het vertrouwen van de ouders. Ik hoop dat de staatssecretaris ons deze kans gunt. We hebben gewoon meer tijd nodig.''

Voorzitter van de ouderraad Mohamed Bouchtig wees erop dat het ICA een van de slechts twee islamitische, middelbare scholen in Nederland is. ''In die zin heeft de school zeker bestaansrecht en een maatschappelijke functie.'' Volgens hem vinden de leerlingen het fijn dat ze er niet steeds hoeven uit te leggen waarom ze bijvoorbeeld vasten tijdens de ramadan. ''Kinderen voelen zich op deze school op hun gemak.''

Weerbaar
De imam van de school zei dat het ICA een belangrijke rol speelt bij het tegengaan van terrorisme. Het maakt leerlingen volgens hem ''weerbaar tegen negatieve invloeden'', zoals de ''knip en plak islam'' die ze kunnen tegenkomen op het internet.

Een andere spreker stelde dat islamitische scholen belangrijk zijn omdat kinderen op andere scholen te maken krijgen met ''ongewenste seksuele intimiteit''. ''Jongens en meisje worden gedwongen hun kleren uit te doen, om te gaan zwemmen of mee te gymmen. Als je kiest voor islamitisch onderwijs, kies je er ook voor om te waken over je eer.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden