Protest in de Kinkerbuurt: 'Amsterdam niet te koop!'

In de Kinkerbuurt is donderdagavond geprotesteerd tegen gentrificatie en woningnood in West.

Hannah Stöve
Een stop voor Borgerstraat 73. De woning werd eerder door actievoerders bezet. Beeld Charlote Odijk
Een stop voor Borgerstraat 73. De woning werd eerder door actievoerders bezet.Beeld Charlote Odijk

Vooraf kondigde het organiserende actiecomité Faircity op Facebook aan dat de gentrificatie van West en de overlast van toerisme de hoofdpunten van het protest zouden zijn. Ter plekke bleek de actie echter vooral gericht op de overspannen Amsterdamse woningmarkt.

Een drumband en megafoons zorgden voor de broodnodige herrie, leuzen als 'Amsterdam, niet te koop!' en 'Wiens stad, onze stad!' werden met jeu gescandeerd.

Een jongeman met opgestoken paraplu - nét een gids op de Wallen - leidde een groep van zo'n zeventig man rond, langs enkele heikele puntjes uit de buurt. De Borgerstraat bijvoorbeeld, waar sociale woningen zijn verkocht voor tonnen. "Dit is van oudsher een volkswijk, maar de Borgerbuurt is nu opgeslokt door het centrum. Makelaars noemen het hier al Goud-West!" riep tourguide Korrie Molenaar van huurdersvereniging Oud-West door haar toeter.

Dikke enveloppen
Op de hoek met de Jan Pieter Heijestraat stopte de stoet bij een pand waar in plaats van woningen mogelijk een long-stayhotel met appartementen komt.

Ook het lege perceel op Wenslauerstraat 22 kweekte onvrede. Het gebouw dat er stond werd in 2010 gekocht voor 600.000 euro en totaal afgebroken. "Waarom? Voor dikke enveloppen!" riep een actievoerder. Op die plek moeten inderdaad twaalf woningen en drie ateliers komen - wat al gauw zo'n 2,5 miljoen euro zal opleveren.

De stoet ging van start op de Ten Katemarkt. Beeld Charlote Odijk
De stoet ging van start op de Ten Katemarkt.Beeld Charlote Odijk

Geen mazzel
De 35-jarige Paul Gangloff liep mee omdat hij vindt dat het Amsterdamse woningbeleid te wensen over laat.

"Ik woon in een sociale huurwoning op de Jacob van Lennepkade, en krijg vaak te horen dat ik daar mazzel mee heb. Maar ik vind dat een woning voor een redelijke prijs normaal moet zijn."

Joke van der Heide (57) is ook een van de betogers die vooral uit solidariteit met woningzoekende Amsterdammers is gekomen. Zelf zit ze er sinds een paar maanden namelijk warmpjes bij op de Overtoom, in een studio van 45 vierkante meter voor 600 euro. Van der Heide: "En zo hoort het ook!" Ze vindt West een uitermate leuke buurt om te wonen, en wil vooral dat dat zo blijft.

"Er wonen veel gezinnen, en de hippe tentjes worden afgewisseld met de Turkse groenteboer. Met die woede over toerisme valt het hier reuze mee."

'Het grote geile geld heeft mij nog niet geveld'. Beeld Charlote Odijk
'Het grote geile geld heeft mij nog niet geveld'.Beeld Charlote Odijk
Eén man kwam verkleed als toerist, met zonnebril, petje en rolkoffer. Beeld Charlote Odijk
Eén man kwam verkleed als toerist, met zonnebril, petje en rolkoffer.Beeld Charlote Odijk

In de korte documentaireserie 'Groeten uit de Kinkerbuurt' volgden we de opwaardering van de Kinkerbuurt - terwijl het gebeurt - door de ogen van de bewoners die het ondergaan. Bekijk hier alle afleveringen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden