Protest bij Raad van State over hoogbouw Sluisbuurt op Zeeburg

Monumentenorganisaties, milieuclubs en enkele tientallen betrokken Amsterdamse burgers hebben woensdag geprotesteerd bij de Raad van State in Den Haag tegen hoogbouw in de Sluisbuurt. De bouwplannen van Amsterdam voorzien in torens van zestig tot 125 meter hoog.

Een impressie van de hoogbouw in de Sluisbuurt.Beeld -

Dat is strijdig met het beleid van Amsterdam. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB), maar ook de Stichting Monumenten Amsterdam Noord brachten tijdens de zitting bij de Raad van State naar voren dat de stad zowel in de ‘hoogbouwvisie’ als de ‘structuurvisie’ de bouw van de wolkenkrabbers verbiedt. Hoogbouw betekent inbreuk op de Amsterdamse traditie en het is niet nodig, vonden ook de ruim dertig Amsterdamse bewoners die de zitting bijwoonden.

Een alternatief plan van architect Sjoerd Soeters toont volgens de criticasters aan dat Amsterdam met woningbouw tot maximaal 45 meter ook genoeg woningen in de Sluisbuurt kan neerzetten. “De dichtheid van de bebouwing op het Westerdok is nota bene het grootst van heel Nederland,” aldus Rogier Noyon, voorzitter van de VVAB.

Extra groen

Jan van Oosten van advocatenkantoor Stibbe stelde namens Amsterdam dat slechts op details en bij wijze van uitzondering wordt afgeweken van de laagbouw in de stad. Dat is volgens Van Oosten nodig om ruimte vrij te spelen voor extra groen in het gebied.

Doordat de Sluisbuurt buiten de binnenstad ligt, zou het beeld van de stad nauwelijks worden aangetast door de wolkenkrabbers. Binnen de grachtengordel zouden de toppen van de nieuwe torens sporadisch te zien zijn. Bovendien heeft Amsterdam de bouwplannen, vanwege de kritiek, bijgesteld, van 145 meter tot 125 meter.

Als de Raad van State vindt dat Amsterdam haar afwijkend beleid ten opzichte van hoogbouw voldoende gemotiveerd heeft, kan het nieuwe bestemmingsplan binnen enkele maanden worden vastgesteld. Dan zal de bouw snel beginnen en verrijst er binnen tien jaar een compleet nieuwe wijk. Valt het oordeel anders uit, dan treden vertragingen op.

Werelderfgoed

Een ‘zichtbaarheidsstudie’ van technisch bureau Van der Weijden toont aan dat de verstoringen van het beeld van de grachtengordel wel groot zijn. Vooral op de Herengracht en de Keizersgracht torenen de hemelbestormende torens van de Sluisbuurt boven de grachtenpanden uit.

Volgens de VVAB loopt Amsterdam daardoor de kans dat de zeventiende-eeuwse grachtengordel de Unesco-status van Werelderfgoed verliest. De Unesco heeft de eerdere versies van de plannen voor de Sluisbuurt al verworpen. Amsterdam heeft aanpassingen gemaakt, maar die werden niet aan de VN-organisatie voorgelegd.

Bonny Alberts van SMAN, de monumentenorganisatie in Noord, spreekt van een schadelijk en ouderwets plan. “De brandweer kan boven dertig meter niet eens blussen,” zegt ze. “Dan zijn aanvullende apparaten nodig. Er moeten ook extra liften bijkomen als je echt hoog bouwt, en denk aan leidingen.”

Bij superhoogbouw moet bij elke vijf tot acht woningen een extra ruimte bijgebouwd worden voor apparatuur. Daardoor lopen de kosten op. Welgestelden betalen dat en komen boven te wonen, de onderlaag blijft beneden in de schaduw.

Verder stelt Alberts dat de ’s avonds helverlichte wolkenkrabbers de horizon van Amsterdam-Noord en de kustlijn tot aan Edam vervuilt. Het uitzicht vanuit Waterland wordt dan definitief geschaad.

De Raad van State laat weten over ruim zes weken uitspraak te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden