Protest bij kraakmoskee

AMSTERDAM - Bezoekers van de kraakmoskee boven de A10 zullen vanmiddag buiten op straat bidden. De moskee blijft namelijk gesloten, uit protest tegen de brandveiligheidseisen van stadsdeel Bos en Lommer.Het stadsdeel legde de moskee onlangs een dwangsom op van vijfduizend euro voor elke keer dat er meer dan honderd bezoekers zijn. Op last van de brandweer is dat het maximaal toegestane aantal.

Vorig jaar september werd het leegstaande kantoorpand gekraakt door actiegroep Woonstrijd! en ter beschikking gesteld aan de Marokkaanse stichting Nasser, die er een ontmoetingsruimte en een tijdelijke moskee inrichtte.

Volgens Mohammed El Yaakoubi, voorzitter van Nasser, is de enige andere moskee in Bos en Lommer, de Badr-moskee waar zeventienhonderd mensen in kunnen, te klein en te ver verwijderd van het hart van de wijk. El Yaakoubi's stichting vecht daarom al jaren voor een eigen ontmoetingsplek.

Het stadsdeel ziet daar vooralsnog geen reden toe, maar heeft de kraakmoskee het afgelopen jaar gedoogd, zolang die zich maar aan de voorschriften van de brandweer hield.

Tijdens de Ramadan heeft het stadsdeel echter 236 bezoekers in de kraakmoskee geteld, ruim twee keer zo veel als toegestaan. Volgens El Yaakoubi wordt de moskee altijd goed bezocht; elke vrijdag door zo'n vierhonderd gelovigen. ''In Bos en Lommer wonen alleen al zevenduizend Marokkaanse moslims en er komen ook nog Marokkanen uit andere stadsdelen.''

De deur dicht doen als er honderd mensen binnen zijn valt El Yaakoubi zwaar. ''De brandweer en het stadsdeel kunnen dat wel eisen, maar ik doe dat niet. We zijn toch geen disco? Bovendien is er hier niets brandbaar; we hebben geen elektriciteit, geen verwarming en alles is van beton. Ze zeggen ook dat we geen water hebben om te blussen, maar dat hebben we wél.''

Sinds de dwangsombrief demonstreert een groepje Marokkaanse gelovigen vrijwel dagelijks bij het stadsdeel. Zij willen nu eindelijk een eigen plek, en liefst in het pand waar ze nu zitten.

Vandaag, op de traditioneel drukke vrijdag, blijft de moskee dicht. El Yaakoubi: ''Ze kunnen wel voor de deur bidden, of bij stadsdeelkantoor. De politie heeft gezegd dat dat niet verboden is.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden