Update

Protest bij 'feestje van de wapenlobby' in Zuid

De actiegroep Stop Wapenhandel protesteerde woensdagochtend bij aanvang van de European Defence Procurement, een driedaagse defensiebijeenkomst in Amsterdam-Zuid.

Nina Rijnierse
In Zuid wordt actiegevoerd tegen wapens. Beeld Nina Rijnierse
In Zuid wordt actiegevoerd tegen wapens.Beeld Nina Rijnierse

De protestactie voor de ingang het NH-Hotel aan de Van Leijenberghlaan in Zuid duurde van half tien tot half elf. Er waren ongeveer 25 actievoerders aanwezig.

Op de conferentie zijn vertegenwoordigers van Europese krijgsmachten en wapenbedrijven aanwezig om de productie en aankoop van wapens met elkaar te bespreken.

Stop Wapenhandel noemt de bijeenkomst een 'feestje van de wapenlobby'. De actiegroep stelt in een persbericht dat 'angst voor aanslagen in Europa, de verkiezing van Trump en oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen de wapenhandel wind in de rug hebben gegeven'.

Minder hard
Actievoerder Reynold Klooker (78), was er twintig jaar geleden bij een eerder protest tegen de wapenlobby in Parijs ook al bij. Het gaat er minder hard aan toe dan andere keren.

"Jammer dat er nu net geen hotelgasten naar binnen lopen," aldus Klooker. "Ik ben ook wel eens voor de ingang gaan liggen, of ik had een goed gesprek met een Russische wapenhandelaar. Maar het is hoe dan ook goed om er als steun voor de organisatie van het protest te zijn."

De actiegroep meent dat Europa meer dan genoeg wapens heeft, en haar geld beter kan stoppen in 'zaken die vrede en veiligheid wel bevorderen, zoals onderwijs, conflictpreventie en duurzame ontwikkeling'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden