Protest bij De Balie om slachting hanen op podium

Verschillende dierenorganisaties zijn van plan om vanavond te protesteren tegen de openbare executie van hanen in De Balie. De actievoerders willen zich verzamelen vóór het Amsterdamse debatcentrum, waar de dieren op het podium worden gedood bij een disscussie over het eten van vlees.

De Balie. Archieffoto. Beeld ANP
De Balie. Archieffoto.Beeld ANP

Het Comité Dierennoodhulp, Stichting Rechten voor al wat leeft, Een Dier Een Vriend en de Nederlandse Vereniging voor Veganisme behoren tot de actievoerders. Vertegenwoordigers daarvan zullen zich vanavond verzamelen en een van hen zal zich verkleden als kuiken.

De partijen spreken in een verklaring van een goedkope poging om van de organisatoren van het debat om sensatie te generen, ten koste van de hanen. Wat betreft de organisaties is het onbegrijpelijk dat een discussie waarin gepraat en gedacht wordt over het eten van vlees, wordt 'opgeleukt' met een daadwerkelijke executie van weerloze dieren. De vertoning staat wat hen betreft haaks op het streven in de Nederlandse en Europese samenleving om respectvol met dieren om te gaan.

Partij van de Dieren
De aankondiging van de executie stuitte eerder al op weerstand bij de Partij voor de Dieren. Die partij riep de wethouder op om te onderzoeken of de hanenslacht wel voldoet aan eisen voor hygiëne en dierenwelzijn. Dit lijkt het geval te zijn.

De PvdD heeft nu een klacht ingediend bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Een inspecteur van die organisatie moet vanavond toezien op het wel en wee bij het slachten van de dieren.

Onder de noemer 'Abattoir De Balie' laten kunstenaars en sprekers dinsdagavond hun licht schijnen op de verwerking en consumptie van vlees in de huidige maatschappij. Als onderdeel van het discussieprogramma brengt een slachter live jonge hanen om op het podium.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden