Protest bij BBC om extreem rechtse leider

De leider van de extreem rechtse British National Party, Nick Griffin. Foto AP Beeld
De leider van de extreem rechtse British National Party, Nick Griffin. Foto AP

LONDEN - De BBC verwacht donderdagavond honderden demonstranten voor een studio in Londen omdat de leider van de extreem rechtse British National Party (BNP) als panellid mag deelnemen aan het politieke programma Question time.

De beslissing van de BBC enkele weken geleden BNP-leider en Europarlementariër Nick Griffin (50) voor Question time uit te nodigen, is de Britse staatsomroep op een storm van kritiek komen te staan.

Al weken proberen tegenstanders het optreden te voorkomen. ''Het is absurd de BNP de ruimte te geven op televisie. Dat is hoe Hitler aan de macht kwam, en deze mensen hebben hetzelfde doel,'' reageerde Labourparlementariër John Mann. Gisteren mislukte een laatste poging van Peter Hain, minister voor Wales. Zijn bezwaar werd door een speciale BBC-commissie afgewezen.

BBC-directeur Marc Thompson verdedigt de beslissing in The Guardian van vandaag. Volgens Thompson kan alleen de overheid besluiten een politieke partij te censureren. 'Als de regering niet wil dat de BNP bij de BBC verschijnt, moet zij de partij in de ban doen - zoals Margaret Thatcher deed met Sinn Féin in de jaren tachtig. Alleen dan zal de BBC overwegen zijn onpartijdigheid los te laten.'

En dus zal Griffin verschijnen in Question time, waarin een panel vragen beantwoordt van het publiek. Tenminste, als Griffin het gebouw binnenkomt. De BBC verwacht veel betogers. De beweging Unite Against Fascism heeft al gezegd met zeker twaalf bussen te komen. De politie houdt extra mensen paraat en de BBC heeft stevige beveiliging geregeld van de studio in het Londense West End.

Griffin heeft 'auntie Beeb' bedankt voor haar beslissing, al blijft hij van mening dat de BBC bevooroordeeld is jegens de BNP. Ook gaat zijn dank uit naar 'de hysterisch reagerende politieke elite'. ''De ophef die ze hebben gemaakt, heeft ons veel publieke erkenning verschaft.''

Het televisieoptreden kan Griffin maken of breken. Indien hij zich staande weet te houden tussen de andere panelleden, onder wie minister Jack Straw van Justitie en de Conservatieve parlementariër barones Sayeeda Warsi, een moslima, kan hij aan populariteit winnen.

Griffin zal vooral 'normaal' willen overkomen. Hij probeert al jaren de indruk te wekken dat de BNP een respectabele partij is. Hij is echter in het verleden al eens veroordeeld wegens racisme en hij heeft de Holocaust ontkend en ooit gezegd dat Hitler 'een beetje te ver was gegaan'.

Griffin lijkt zich echter meer zorgen te maken over de manier waarop hij het gebouw moet binnenkomen. ''Dat kan knap lastig worden. In die woedende menigte zullen genoeg lui zitten die erop gebrand zijn mij te pakken te nemen.'' (VINCENT SMITS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden