Prostitutiebeleid Amsterdam onderuit gehaald door rechter

Het Amsterdamse prostitutiebeleid is op cruciale onderdelen onderuitgehaald in een uitspraak die de rechtbank Amsterdam woensdag heeft gedaan.

null Beeld anp
Beeld anp

De zaak tegen de gemeente was aangespannen door tien exploitanten van prostitutieramen.

De bestuursrechter bepaalde onder andere dat de intakegesprekken die de raamexploitanten moeten voeren niet bijdragen aan dat waar ze voor bedoeld zijn: de verbetering van de positie van sekswerkers.

De exploitanten waren sinds 2013 verplicht dit soort gesprekken te voeren.

'Opmerkelijk'
'De exploitanten zijn niet getraind in het herkennen van signalen van uitbuiting en mensenhandel,' luidt het oordeel van de rechtbank.

Ook verwijst de rechter naar een rapport waaruit blijkt dat de rechtspositie van sekswerkers juist ten opzichte van de exploitant slecht is. 'Het is in dat licht opmerkelijk dat sekswerkers juist exploitanten moeten voorzien van persoonlijke informatie.'

Dat de exploitanten de afschriften van getekende intakeformulieren moeten bewaren en bij controle moeten tonen, is volgens de rechter in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens.

Landelijke wetgeving
In andere gemeenten, waaronder Den Haag, werden dit soort gegevens geregistreerd door de gemeente. Maar dinsdag maakte de Autoriteit Persoonsgegevens bekend dat de gemeente het recht daartoe ook niet heeft.

Wat de gemeente nu gaat doen, is onduidelijk. "Wij hebben de uitspraak nog niet ontvangen. Wanneer we die binnen hebben, zullen we kijken naar de mogelijkheden," laat een woordvoerder van burgemeester Van der Laan weten.

Overigens gaf de rechter de gemeente wel gelijk in het instellen van de taaleis en het verplichtstellen van toezichtsrondes door exploitanten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden