Lezersbrief

'Prostitutie verbannen naar verre havengebied is geen oplossing'

Stijn Verstraete pleitte er zaterdag in Het Parool voor de drukte in het centrum aan te pakken door prostitutie en coffeeshops te verbannen. Daar is niet iedereen voor.

null Beeld Elmer van der Marel
Beeld Elmer van der Marel

Alcohol is de boosdoener

Volgens Stijn Verstraete, adviseur duurzame gebiedsontwikkeling, vergen extreme omstandigheden draconische maatregelen.

Volgens hem moet de prostitutie volledig ­verdwijnen uit het Wallengebied, tezamen met een groot deel van de coffeeshops. We moeten niet bang zijn dat het dan stil wordt op de Wallen, want de buurt biedt toch nog veel moois.

Nee, stil worden zal het zeker niet, sterker: de overlast zal blijven en zelfs toenemen. De grootste boosdoener, alcohol, wordt namelijk niet genoemd, net als de enorme toename van alcoholserverende gelegenheden, inclusief boten.

Alcohol en zijn gebruikers zijn verantwoordelijk voor de ergste overlast en uitwassen op de Wallen, maar worden volledig buiten beeld ­gehouden.

Omdat de toeristenstromen onbeheersbaar zijn geworden, wordt de schuld nu bij de raamprostituees en de coffeeshops gelegd. Er wordt gesuggereerd dat als beide zouden verdwijnen, deze onbeheersbare situatie verbetert. Au ­contraire zou ik willen waarschuwen.

De schuld neerleggen bij de raamprostitutie is ongefundeerd. Het verminderen van het aantal coffeeshops heeft al geleid tot het verdwijnen van een aantal onafhankelijke juweeltjes als de Baba, Homegrown Fantasy en de Anyday.

Met het groeiende aantal toeristen dat naar Amsterdam blijft komen, ook vanwege de vrijheid rondom het gebruik van cannabis, zijn er nu al te veel coffeeshops verdwenen en te weinig overgebleven.

Cannabisgebruikers veroorzaken geen overlast, een tevreden roker is geen onruststoker. Een alcoholgebruiker is dat vaak wel. Stijn Verstraetes redenering dat met het verdwijnen van een groot deel van de coffeeshops op de Wallen de overlast beter beheersbaar zou worden, is onjuist en niet onderbouwd.

Het is zelfs naïef om te denken dat met het verdwijnen van de zichtbare prostitutie, de zorgen en overlast op de Wallen zouden verdwijnen. De Oude Kerk, Ons' Lieve Heer op Solder en de grachten zouden voldoende zijn voor de horden bezoekers.

De grootste boosdoener, alcohol, buiten beschouwing laten? Hoeren en coffeeshops? Weg ermee en uit het zicht. Dit alles wordt geserveerd met de utopische gedachte dat dan alle zorgen opgelost zouden zijn.

Het lijkt er sterk op dat Stijn Verstraete van onze Wallen een Staphorst aan de Amstel wil maken!

Jackie Woerlee, Amsterdam

Namaakprostituees

Adviseur Stijn Verstraete wil de prostitutie uit de Wallenbuurt verbannen naar afwerkplaatsen in het verre havengebied.

Hij vreest hiervan geen gevolgen voor het toeristen­bezoek, want 'de buurt heeft zo veel moois te bieden', zoals de Oude Kerk, de grachten, museum Ons' Lieve Heer op Solder. Ja, maar dat is toch een heel ander publiek, dat alleen overdag komt?

Ik vrees dat veel moois kapot wordt gemaakt, als de heer Verstraete zijn zin krijgt. Ik denk ­namelijk dat de Wallen al lang niet meer het centrum van de Amsterdamse prostitutie zijn, want welke hoerenloper wil nu voor het oog van een menigte toeristen zo'n roodverlicht pand binnenstappen?

Dat doen alleen jonge jongens nog, die voor hun vrienden stoer willen doen. Dus voor de prostitutie zit de klad er al jaren in. Ik denk dat er nu apps bestaan waarmee je als serieuze klant een bezoek aan je hotelkamer ­regelt. Net zoiets als Uber of Lyft, maar dan voor een seksritje.

Nee, je moet de Wallen zien als een soort ­natuurpark waarin sekswerkers op leeftijd een goed belegde boterham verdienen als ­namaakprostituees, die een rol spelen voor de toeristen, zoals je tegenwoordig ook natuurboeren hebt, die door de overheid gesubsidieerd duurzame landbouw met echte koeienmest simuleren, om de natuurtoeristen te vermaken.

Of als dat nog niet zo is, zou dat nodig moeten worden geregeld. Want Amsterdam heeft op dit punt een naam te verliezen in het buitenland. Wat doet de gemeente Amsterdam?

Joe Kooijman, Vancouver, Canada

Geniaal!

Stijn Verstraete presenteerde in Het Parool van zaterdag zijn oplossing voor de drukte op de Wallen. Het was geniaal. De heer Verstraete had er dan ook wel vier jaar gewoond en had bovendien een indrukwekkende functie als adviseur.

Nu ken ik de Wallen toevallig ook redelijk goed, ik heb er als barkeeper gewerkt tussen 1979 en 1990.

Wat mij opvalt is dat naarmate allerlei 'deskundigen' zich meer met de Wallen bezighouden, de drukte steeds groter wordt.

Mogelijk is dat een gevolg van de aanhoudende inperking van het gebied, waardoor de groeiende groep toeristen zich in een steeds kleiner gebied moet begeven.

Gelukkig hebben we deskundig advies van Stijn Verstraete: prostitutie en coffeeshops naar het Westelijk Havengebied.

Geniaal! Waarom heb ik daar nooit aan gedacht? Ik zie meteen een oplossing voor ­andere problemen.

Alle horeca het stadscentrum uit en, hup, naar het Westelijk Havengebied. De drukte in de winkelstraten pakken we ook zo aan. En die rondvaartboten kunnen wel naar het Amsterdam-Rijnkanaal.

Nu ben ik geen adviseur duurzame stadsontwikkeling, maar volgens mij zijn de Wallen al eeuwen een gebied met prostitutie en hoort dat bij de historie van Amsterdam. Wat mij betreft mag meneer Verstraete wel verhuizen naar het Westelijk Havengebied.

René de Waardt, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden