Prostituee krijgt luid alarm om misdrijven te voorkomen

Het alarm bij prostituees hoeft niet langer stil te zijn. Zo hoopt de Amsterdamse politie bij een misdrijf sneller ter plaatse te zijn.

De Oude KennissteegBeeld Marc Driessen

Drie misdrijven per maand zouden voorkomen kunnen worden door een luid en zichtbaar alarm te plaatsen bij raamprostitutiebedrijven. Door het harde geluid van het alarm en eventuele zwaailichten moeten omstanders, agenten en andere toezichthouders sneller reageren.

Na vragen van de lokale PvdA is nog eens goed naar de regels gekeken en op advies van de politie besloten een luid alarm vanaf 2015 toe te staan.

Wanneer een stil alarm afgaat, wordt eerst de exploitant ingelicht, die dan naar de politie belt. Met een luid alarm worden omstanders direct gealarmeerd en is de politie veel sneller op de hoogte. Agenten kunnen onmiddellijk ingrijpen tijdens het surveilleren. 'Het alarm kan ook een afschrikeffect hebben. Mensen met kwaad in de zin nemen hopelijk sneller de benen,' zegt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan.

Overlast
Behalve op een snellere reactie hoopt de gemeente op een preventieve werking van het alarm. 'Prostituees durven zo uiteindelijk misschien ook sneller op die knop te drukken als een bezoeker iets doet wat niet kan.'

In de overweging is ook de overlast voor buurtbewoners meegenomen. 'We vinden de veiligheid van de prostituees heel belangrijk en hebben nu hun veiligheid op 1 gezet.'

Over een jaar wordt de aanpassing geëvalueerd en gekeken of eventuele klachten over lawaai uit de buurt opwegen tegen een veiliger werksituatie voor de sekswerkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden