ProRail neemt maatregelen op Schiphol

Station Schiphol is zo druk geworden dat ProRail in samenwerking met de NS extra maatregelen treft. Vanaf maandag moeten speciale ledschermen dwalende reizigers sneller de trein in helpen.

ProRail hangt een LED-scherm boven het perron. Beeld anp
ProRail hangt een LED-scherm boven het perron.Beeld anp

Station Schiphol krijgt dagelijks ongeveer 85.000 reizigers te verwerken, van wie een aanzienlijk deel toerist is.

Het ledscherm, een 'Intelligent Platform Bar', moet dwalende reizigers attenderen op de juiste instapplek, en onder meer aangeven waar de eerste en tweede klasse precies zijn.

Volgens ProRail zorgt dit ervoor dat reizigers met bagage sneller instappen, meer kans hebben op een zitplaats en de trein op tijd kan vertrekken. De informatie staat er ook in het Engels.

Toeristen die onder aan de trap blijven staan om zich te oriënteren, houden de doorstroming op. Om dit tegen te gaan zijn in de hal extra informatiepunten opgezet.

Op de perrons zelf zijn meer informatieschermen geplaatst, zodat reizigers zich beter over de ruimte verdelen. Vooral in de piek­uren - zowel de ochtend- als de avondspits - is de doorstroom problematisch.

Obstakels verwijderd
In het kader van crowdcontrol zijn al meer maatregelen getroffen: zo heeft de NS de kaartverkoop al versoepeld en extra medewerkers ingezet om reizigers de weg te wijzen.

ProRail heeft de afgelopen tijd al veel perrons verbouwd. Zo zijn bij perron 1, richting Amsterdam, een roltrap en een hellingbaan vervangen door een vaste trap (gewone trappen kunnen veel meer mensen aan, omdat iedereen daar zijn eigen tempo aanhoudt; op een roltrap en een hellingbaan staat iedereen stil). Ook voor andere perrons staan deze ingrepen op de planning.

Half miljard
Verder zijn er obstakels verwijderd van de perrons om meer ruimte te maken, en zijn de installatieruimtes onder de roltrappen en hellingbanen verkleind.

In 2019 wordt begonnen met de aanleg van een vaste trap tussen het Jan Dellaertplein - het plein voor Schiphol, waar de taxi's en bussen staan - naar perron 1. Die verbouwing moet in 2020 zijn afgerond.

De komende jaren wordt een half miljard euro gestoken in het verbeteren van de bereikbaarheid van luchthaven Schiphol. Over de uitwerking van de plannen zijn de betrokken overheden en spoorbedrijven nog in gesprek.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden