ProRail ging te ver met ontslag na #MeToo

ProRail ontsloeg een verkeersleider op staande voet, met de motivatie dat 'het ontslag past in de context van de huidige #MeToo-discussie'. De rechter oordeelt anders.

Maarten van Dun
null Beeld anp
Beeld anp

In Hollywood ging filmproducent Harvey Weinstein decennialang over de grenzen van zo'n beetje elke vrouw die zich in zijn buurt waagde.

Hij maakte dubbelzinnige opmerkingen, deed oneerbare voorstellen aan 's werelds beroemdste actrices en vergreep zich, volgens de verdenkingen, aan meerdere vrouwen. Men wist: blijf uit de buurt van de luxe hotelsuites van 'Harvey Scissorhands'.

De #MeToo-discussie die wereldwijd losbarstte, bracht ook dichter bij huis en in veel minder glamoureuze kringen mannen in de problemen.

Zoals een 58-jarige verkeersleider van spoorwegbedrijf ProRail, veertig jaar in dienst en op weg naar zijn pensioen.

Op een kerstborrel in restaurant Haven van Texel op de Wallen vond de verkeersleider, die alcohol had gedronken, het nodig een vrouwelijke collega te vragen waarom zij nooit meer van die leuke jurkjes droeg.

Toen de vrouw antwoordde dat zij zes kilo was aangekomen, was de man 'overdreven schuin gaan staan' om naar de billen van de vrouw te kijken, die hij daarna zeker twee keer had betast.

Hij voegde haar ook nog toe dat zij 'niets voorstelde'. Nadat de vrouw in tranen was uitgebarsten, had de man zijn jas gepakt en vertrok hij.

Laag-bij-de-gronds
Een week later ontsloeg ProRail de man op staande voet, met de motivatie dat 'het ontslag past in de context van de huidige #MeToo-discussie'. De rechter oordeelt nu anders, zo blijkt uit een openbaar vonnis.

Hoewel de rechter de handtastelijkheden 'zeer laag-bij-de-gronds' noemt en meent dat de opmerkingen als 'zeer kwetsend' kunnen worden ervaren, is daarmee ontslag op staande voet nog niet gerechtvaardigd.

De rechtbank meent dat ProRail zonder voldoende onderzoek en motivering is overgegaan tot het ontslag. De man werkte bovendien al veertig jaar bij het bedrijf zonder eerdere incidenten én heeft gezegd zijn excuses te willen aanbieden. Hij mag weer aan het werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden