'Propaganda van de kwaadwillendste soort'

Ewald EngelenBeeld nvt

Terwijl in het ene na het andere euroland werkloosheidsrecords worden gebroken, het academische fundament onder het Europese begrotingsbeleid ruw onderuit wordt gehaald, de sociaaldemocratische tegenkandidaat Merkel oproept de teugels te laten vieren en zelfs bezuinigingspaus Barroso begint te twijfelen, draait de Nederlandse pr-molen gewoon door.

Het stoutste staaltje kwam deze week van De Nederlandsche Bank. Onder de kop 'Nederlander kent oorzaken hoge staatsschuld onvoldoende' presenteerde DNB de uitkomsten van een periodiek opinieonderzoek om te achterhalen wat het Nederlandse volk nou helemaal weet van de staatsschuld - hoe groot? Hoe veroorzaakt? - en hoe belangrijk het volk het vindt dat Nederland zich aan de begrotingsnormen houdt.

Het persberichtje blinkt niet uit in neutraliteit. De stijging van de staatsschuld tussen 2007 en 2013 wordt via de kwalificatie 'maar liefst' neergezet als buitenproportioneel en onverantwoord. Twee zinnen later heet het dat het onderzoek bedoeld was om te achterhalen of het volk wel op de hoogte was van deze 'forse' toename. Om te constateren dat slechts twintig procent een 'redelijk adequate inschatting' van de hoogte heeft maar dat het merendeel de staatsschuld 'fors' onderschat.

Ronduit kwaadaardig wordt het een alinea verder. Door de stijging sinds 2008 te verzamelen en vervolgens in staafvorm aan te geven welk deel komt door bankenredden, welk deel door euroredden en welk deel door 'reguliere begrotingstekorten', suggereert DNB dat de 'reguliere begrotingstekorten' niets te maken hebben met banken- en eurocrisis.

Vervolgens concludeert DNB dat de respondenten er niets van hebben begrepen: 20 en 27 procent wijst bankenredden en euroredden volgens DNB ten onrechte als belangrijkste oorzaak aan, terwijl 46 procent 'reguliere begrotingstekorten' als oorzaak noemt. Om af te sluiten met de constatering dat respondenten die bankenredden en euroredden als oorzaak aanwijzen, er ook toe neigen om Europese begrotingsafspraken minder belangrijk te vinden.

Oftewel: 'Kennis over de achtergronden van de huidige problemen met de overheidsfinanciën is belangrijk voor het draagvlak voor het terugdringen van begrotingstekort en staatsschuld volgens de Europese begrotingsregels.'

Dit is propaganda van de kwaadwillendste soort. Als DNB namelijk Figuur 1.8 van de laatste Miljoenennota zou hebben afgebeeld, was het iedereen onmiddellijk opgevallen dat er een causale relatie loopt van het bankenredden in 2008 naar de oplopende begrotingstekorten vanaf 2009. Daar is niets 'reguliers' aan, maar dat komt toch echt door de bancaire crisis en het dichtdraaien van de kredietkraan.

Boven Figuur 1.8 staat dan ook de enige juiste kop: 'Overheidsschuld loopt sterk op door financiële crisis'.

Zo is het en niet anders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden