Plus

Prooi

Een leeuw in Amsterdam? In Prooi volgt Dick Maas vrolijk en vertrouwd zijn aloude monsterformule. Het resultaat is niet helemaal van deze tijd, maar het blijft een volbloed Maas.

Een leeuw speelt de hoofdrol in Prooi. Het beest was 15 jaar lang een struikelblok voor de verfilming. Beeld Prooi
Een leeuw speelt de hoofdrol in Prooi. Het beest was 15 jaar lang een struikelblok voor de verfilming.Beeld Prooi

In de omgeving van Amsterdam stapt een boer boos uit bed, wanneer hij 's nachts door een brommer gewekt wordt. Dat zal de rotjongen zijn die achter zijn dochter aanzit.

De Zündapp ligt met draaiende motor op het erf. Dochterlief zit op haar knieën half achter de schuur, terwijl haar hoofd heen en weer beweegt. Betrapt.

Monster in Mokum
Plotseling wordt ze de duisternis ingetrokken en half verslonden. Ze is niet de enige. De volgende ochtend vraagt een detective de roofdierspecialiste van Artis naar de oorzaak van het bloedbad. Waren het doorgefokte honden? Pitbulls? Badr Hari? Ja, met Dick Maas kun je lachen.

Prooi volgt in grote lijnen de formule van Amsterdamned, een sleutelfilm in het oeuvre van de schrijver-regisseur-componist. Maas laat een monster los in Mokum en terwijl het dodental oploopt schiet de hermandad tekort.

Een kordate buitenstaander moet het beest traceren en uitschakelen. De kikvorsman uit Amsterdamned werd de Goedheiligman in Sint, en nu dus een leeuw in Prooi.

Minder gewaagd
Het beest zelf was vijftien jaar lang een struikelblok voor de verfilming van het scenario en het resultaat overtuigt nog niet helemaal. Maas komt er goeddeels mee weg, want hij weet de beperkingen van de digitale en mechanische trucages aardig te maskeren. Het beest slaat wel toe in een duister Vondelpark, maar sjokt niet over de Dam.

Prooi

Regie Dick Maas
Met Sophie van Winden, Julian Looman, Mark Frost
Te zien in City, Munt, Kriterion

In Amsterdamned was Maas heel wat sterker in het uitbuiten van de stad als decor. Sint was gekker en gewaagder door de aard van het monster. Het basisidee, de gebbetjes, de synthesizerdeuntjes en de kluchtige fratsen van een stel golfballen uit Oud-Zuid of de kakkineuze jager Victor Löw maken Prooi echter onmiskenbaar tot een volbloed Maas. Dat kan van de magere voorganger Quiz niet gezegd worden.

In het horrorsubgenre dat jaws on paws (kaken op poten) wordt genoemd, kan Maas zich onmogelijk met Steven Spielberg meten. Daarvoor kwam hij pakweg 30 miljoen euro tekort. Helemaal van deze tijd is de rammelende kermis­attractie Prooi dus niet, maar bij Dick Maas is het eigenlijk altijd 1985.

Lees ook: Dick Maas niet blij met filmkeuring Prooi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden