Column

Pronk is een oude augurk

Straatinterviews heb ik er nog niet over gezien, maar als die ­erover waren gehouden, zouden ze vermoedelijk aldus gaan: 'Wat vindt u ervan dat Jan Pronk op GroenLinks zal stemmen?'

'Wie zegt u?'

'Jan Pronk.'

'Wie is dat?'

'Hij was jaren een prominent lid van de PvdA.'

'O. En?'

'Hij zal nu op GroenLinks stemmen.'

'O. Nou. Waarom is dat belangrijk?'

Tja, ik zou daarop ook het antwoord schuldig moeten blijven. Ik denk echt dat het niemand ook maar iets interesseert dat ene Jan Pronk zijn stem aan GroenLinks geeft. Ik dacht trouwens dat hij allang GroenLinks of SP stemde. Maar hoe belangrijk hij zichzelf vindt, blijkt uit het feit dat hij een heuse verklaring heeft laten uitgaan. Wie een verklaring uitgeeft, moet zichzelf wel een bijzondere invloed toedichten. Het kan niet anders dan dat de verklaarder denkt: ik bén iemand, mijn stem doet ertoe en nu zal ik ze eens een poepie laten ruiken.

Dat heeft iets tragisch. Alsof opa z'n kunstgebit per ongeluk in het toetje heeft laten vallen en nu zegt dat hij de pudding niet meer lust.

Inderdaad, in 1971 (!) was Jan Pronk een prominent lid van de PvdA. Hij was jong, krachtig, innovatief, solidair - noem al die woorden uit die tijd maar op. Maar de laatste twintig, 25 jaar is Pronk een oude augurk geworden die in de veevoederbak is beland en waar de runderen expres omheen eten.

Pronk mag nu eens zijn zegje doen bij omroep Max, dan weer in een herdenkingsprogramma over Drees en af en toe duikt een foto van hem op, prekend op een kansel in een kerk in Scheveningen, waar zijn voorouders vandaan kwamen. Bij al die gelegenheden murmelt hij iets over de derde wereld.

En dan nu een verklaring waarom hij GroenLinks zal stemmen.

Nou, hij vindt Bram van Ojik, de leider van GroenLinks, 'inhoudelijk, constructief en links' en over Inge Vianen - ik heb geen idee wie dat is trouwens, maar ze zal wel iets in Den Haag doen - is Pronk ook 'positief'. Hij vindt GroenLinks zo fantastisch dat je in zijn beschrijving het oudemannenkwijl al uit z'n mondhoek ziet lopen.

En de PvdA?

De zucht van opluchting dat hij is vertrokken, was hier in de straat goed hoorbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden