Update

Promovendus Leiden weggestuurd na plagiaat

Een promovendus aan de Universiteit Leiden is eind 2012 weggestuurd nadat hij twee keer was betrapt op fraude in zijn proefschrift. Een woordvoerder van de instelling bevestigde donderdag berichtgeving daarover in Leids universitair weekblad Mare.

Universiteitsgebouwen van de Universiteit Leiden aan de Witte Singel Beeld ANP
Universiteitsgebouwen van de Universiteit Leiden aan de Witte SingelBeeld ANP

De buitenlandse promovendus aan de faculteit Geesteswetenschappen schreef in zijn eerste versie, ingediend in 2011, delen van werk van anderen over zonder bronvermelding. Het ging om zo'n 40 passages uit wetenschappelijke artikelen en filmrecensies. De promotiecommissie gaf hem echter een tweede kans en liet hem zijn proefschrift aanpassen, mede omdat zijn 'handelwijze wellicht te maken zou hebben met zijn culturele achtergrond' en ook een gebrek aan begeleiding een rol kon spelen. Maar ook bij de tweede versie ging het mis: het proefschrift bevatte nog steeds stukken tekst zonder de juiste bronvermelding.

De promotiecommissie twijfelde echter over vervolgstappen omdat ze wel veel belang hechtte aan de nieuwe inzichten in de dissertatie. Een advies van de ingeschakelde universitaire commissie wetenschappelijke integriteit gaf uiteindelijk de doorslag: de promovendus werd de laan uit gestuurd.

'Onhandig'
In een brief aan de integriteitscommissie erkende de promovendus dat plagiaat een serieus probleem was en dat hij niet met opzet heeft gehandeld. Naar eigen zeggen had hij een aantal aantekeningen gemaakt over andere onderzoeken, zodat hij wat meer inzicht kreeg in het verrichten van onderzoek. Hij wist dat hij die notities niet mocht gebruiken, maar omdat hij dat vergat zijn ze uiteindelijk toch in zijn proefschrift beland. 'Onhandig' en 'geen goede voorbereiding', vond hij. Op een hoorzitting van de integriteitscommissie kwam hij echter niet opdagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden