Prominente politici steunen petitie gekozen burgemeester

Een volksstemming moet de Amsterdammers een stem geven bij de selectie van een nieuwe burgemeester. Een petitie met die strekking staat vanaf zaterdag online.

Boris van der Ham, een van de initiatiefnemers Beeld ANP
Boris van der Ham, een van de initiatiefnemersBeeld ANP

Prominente Amsterdamse politici, onder wie Sadet Karabulut (SP-Kamerlid), Boris van der Ham (oud-Kamerlid D66) en Frits Huffnagel (oud-wethouder VVD), steunen het volksinitiatief. Het plan komt van voormalig PvdA-Kamerlid Niesco Dubbelboer van stichting Meer Democratie en PvdA-adviseur Erik van Bruggen.

Als 1200 mensen het initiatief ondersteunen met een handtekening, moet de gemeenteraad het plan bespreken. Ziet die er niets in, dan moet Dubbelboer nog 27.000 handtekeningen ophalen om de volksstemming af te dwingen.

Snelle benoeming
Johan Remkes, Commissaris van de Koning in Noord-Holland, wil nog voor de zomervakantie een opvolger van de voortijdig overleden Eberhard van der Laan benoemen, via de traditionele procedure.

Als het aan Dubbelboer ligt, gaat het anders. Een volksstemming is een variant op het raadgevend referendum. Met zo'n volksstemming kunnen Amsterdammers invloed krijgen bij de keuze van een nieuwe burgemeester. "Zo willen we zorgen voor maximale invloed van de Amsterdammer op de nieuwe burgemeester van de hoofdstad," zegt hij.

Er zijn complicaties. De wet beschrijft exact hoe een burgemeester dient te worden geselecteerd en benoemd. Dit gebeurt nu in het diepste geheim, maar volgens Dubbelboer is het toch mogelijk om de Amsterdammers hun voorkeur te laten uitspreken, mits sollicitanten bereid zijn in de openbaarheid te treden. "Als de topkandidaten voor de functie er vrijwillig mee instemmen, kan de raad een raadpleging organiseren," denkt Dubbelboer. "De gemeenteraad zou bij de selectie van kandidaten rekening moeten houden met de bereidheid om in het openbaar te solliciteren." Volgens hem moet in de profielschets van de functie worden opgenomen dat kandidaten die openbaarheid aandurven, de voorkeur genieten.

Johan Remkes Beeld anp
Johan RemkesBeeld anp

De Amsterdamse spelregels voor het houden van een volksinitatief schrijven expliciet voor dat de bevolking geen uitspraak mag doen over individuele kwesties, zoals een benoeming. Na het inwinnen van juridisch advies is Dubbelboer ook hierover positief. "Het volksinitiatief richt zich op de procedure, niet de personen."

In Den Haag heeft de Tweede Kamer recent besloten de benoeming van burgemeesters uit de Grondwet te halen. Dat maakt de weg vrij om burgemeesters op een andere manier dan de huidige geheime stemming in de gemeenteraad aan te wijzen. Maar het duurt nog jaren voordat dit praktisch is uitgewerkt, waardoor dit voor de benoeming van een nieuwe Amsterdamse burgemeester te laat komt.

Lees ook het opiniestuk over een gekozen burgemeester.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden