Prominente kandidaat Bij1 loog over haar cv

Een prominente kandidaat van Bij1, de partij van Sylvana Simons, heeft gelogen over haar achtergrond. Op de website van Bij1 en in een promotiefilmpje claimt de Amsterdamse Cailin Kuit te hebben gewerkt als psychiater, maar zij is nooit geregistreerd als arts.

Cailin Kuit Beeld -
Cailin KuitBeeld -

Dat betekent dat zij ofwel nooit arts, laat staan psychiater is geweest, ofwel onrechtmatig haar vak heeft uitgeoefend. Liegen over je cv geldt als een doodzonde voor politieke kandidaten.

Op de website van Bij1 schrijft Kuit: 'Ik ben werkzaam geweest als psychiater. [...] Omdat ik de wereld van de zorg van beide kanten ken, als professional en als zorgvrager, zoek ik continu de dialoog op.'

Zesjarige opleiding
Ook in een promotiefilmpje verwijst Kuit (49) naar de tijd dat ze als psychiater werkte 'en goed verdiende'.

Een woordvoerder van het BIG-­register, waar acht medische beroepen geregistreerd staan, zegt dat haar naam hier niet in voorkomt. Het register gaat terug tot 1995.

Wie psychiater wil worden, moet eerst de zesjarige opleiding geneeskunde volgen en daarna worden geregistreerd als arts. Vervolgens wacht een 4,5 jaar durende specialisatie.

Lifecoach
Bij1 verklaart schriftelijk 'geen reden te zien om in te gaan op werkzaamheden van twintig jaar geleden'. De partij rekent bij de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam van 21 maart op 2 tot 5 zetels - op basis van de landelijke verkiezingen van vorig jaar zou Simons zeker in de raad komen. In delen van de Bijlmer was Simons' partij Artikel 1, die later Bij1 is gaan heten, de grootste.

Op de website van Bij1 staat Kuit als derde kandidaat, wat overigens volgens de partij niet automatisch betekent dat zij als nummer 3 op de kieslijst komt te staan.

De partij laat weten dat Kuit in Nijmegen heeft gestudeerd. Zelf vermeldt Kuit op LinkedIn alleen een eenjarige opleiding tot lifecoach (2000-2001). Verder heeft ze vooral veel ervaring met vrijwilligerswerk, en dan met name als lobbyist voor een betere positie van gehandicapten.

Te weinig cliënten
Kuit heeft zelf een beperking, wat volgens de partij er de oorzaak van is dat zij 'niet langer' geregistreerd staat als psychiater: wie te weinig cliënten behandelt en geen bijscholings­cursussen volgt, mag op een gegeven moment het vak niet meer uitoefenen. Bij1: 'Het Nederlandse beleid om competente mensen met een beperking op te leiden is slecht.'

Kuit was niet bereikbaar voor commentaar.

Sylvana Simons Beeld anp
Sylvana SimonsBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden