Prominente Belgen op kieslijsten gemeenten

Zondag kiezen de Belgen de nieuwe burgemeester en gemeenteraad van hun woonplaats. Op de kieslijsten staan ook veel 'bekende' gezichten en namen. Hieronder een kleine, niet volledige greep.

Elio Di Rupo Beeld ANP
Elio Di RupoBeeld ANP

Premier Elio Di Rupo, die tevens burgemeester is in Bergen (Mons), voert opnieuw de lijst aan van de socialisten in zijn gemeente. Vanaf het moment dat Di Rupo premier is, worden de taken van de burgervader overgenomen door een vervanger. Blijft Di Rupo burgemeester dan zal hij opnieuw een tijdelijk, dienstdoende waarnemend burgemeester aanwijzen.

Drie ministers van het huidige federale kabinet gaan voor het hoogste ambt in hun gemeente. Minister van Pensioenen Vincent van Quickenborne wil voor de liberalen in Kortrijk de scepter gaan zwaaien. Paul Magnette, nu de minister van Overheidsbedrijven, wetenschapsbeleid en ontwikkelingssamenwerking, wil voor de socialisten in Charleroi burgemeester worden. Annemie Turtelboom doet een gooi in Antwerpen. Beide heren hebben aangegeven dat zij het ministerschap zullen inruilen voor de ambtsketen van hun gemeente als zij gekozen worden. De kansen van Turtelboom zijn een stuk kleiner.

Hoewel EU-president Herman Van Rompuy zijn handen vol heeft aan de Europese problematiek en politiek, zijn veel van zijn gezins- en familieleden actief op het lokale politieke niveau. Zijn vrouw, Geertrui Windels, maakt voor de lokale partij Respect in Sint-Genesius-Rode, vlakbij Brussel, kans de enige Nederlandstalige wethouder (schepen) te worden. Twee zonen van Herman, Peter en Thomas, zijn voor de christendemocraten (CD&V) verkiesbaar voor een gemeenteraadspost in respectievelijk Leuven en Tervuren. Daarnaast is Hermans zus Tine voor de sociaaldemocraten verkiesbaar in Leuven.

Televisiepresentator Carl Huybrechts is verkiesbaar voor de gemeenteraad in Brasschaat, een plaats boven Antwerpen, waar ook veel Nederlanders wonen. Hij staat op de lijst van de Vlaams-nationalistische N-VA.

Liefhebbers van het dansprogramma So you think you can dance herinneren zich misschien de Vlaamse danser Stefano nog. Hij doet een gooi naar een plek in de raad in zijn gemeente Dilsen-Stokkem, vlak over de grens bij Sittard.

De televisieserie rond een eigenzinnige politiecommissaris in Halle, Witse, lijkt hofleverancier te zijn van potentiële gemeenteraadsleden. Liefst vijf acteurs hebben zich kandidaat gesteld in verschillende gemeenten en voor verscheidene partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden