'Projectontwikkelaar UvA wel degelijk in problemen'

De communicatieafdeling van de UvA vliegt uit de bocht met halve en hele onwaarheden over het vastgoedbeleid, stelt Rodrigo Fernandez. De spaarpot begint leeg te raken.

Het Maagdenhuis. Beeld anp

Het rommelt in Amsterdam. De bezetting van het Bungehuis en het vervolg in het Maagdenhuis heeft de ingeslapen academische gemeenschap wakker geschud. Er gebeurt wat. Zelfs het geplaagde College van Bestuur van de universiteit noemt de 'discussie' inspirerend.

Politici van partijen die het huidige systeem hebben vormgegeven staan in de rij om het 'rendementsdenken' af te keuren en zelfs De Telegraaf walgt een keer niet van de folklore van de grachtengordel.

Vorige week vrijdag, midden in de actieperiode die nu nog voortduurt en waarin het ene statement na het andere wordt gelanceerd door actievoerende studenten en medewerkers, nam de communicatieafdeling van de UvA de tijd om een lang en ronkend persbericht te versturen. Dit stuk richtte zijn pijlen op een artikel dat eerder die dag in Het Parool had gestaan.

'Niet in de rode cijfers'
De strekking van het stuk in de krant was dat de UvA door vastgoedprojecten financieel in zwaar weer was terechtgekomen. Als illustratie bij dit verhaal had de krant een paar foto's gezet van UvA panden die verkocht zouden worden. Deze voorbeelden klopten echter niet.

Waarschijnlijk zag de communicatie-afdeling van de UvA zijn kans schoon om hoog van de toren te blazen bij het zien van de verkeerde plaatjes in de krant. Eenmaal op stoom vloog ze echter uit de bocht met een lange reeks van halve en hele onwaarheden.

In het persbericht is te lezen dat de UvA 'langlopende leningen met een vaste rente heeft afgesproken' en dat de UvA 'niet in de rode cijfers, staat, geen panden hoeft te verkopen en geen moeite heeft te voldoen aan de financiële eisen van de onderwijsinspectie'. Kortom: 'De suggesties die gewekt worden zijn onjuist en niet gebaseerd op feiten.'

Geen projectonwikkelaar
Verder is te lezen dat het vastgoedproject wordt betaald uit een spaarpot die al sinds 2003 in de maak is en dat 'zelfs in het meest conservatieve scenario' de solvabiliteit van de universiteit niet onder de dertig procent zal zakken. Dit is -voor lezers die The matrix-films hebben gezien - de UvA die zegt: there is no spoon.

Even voor de duidelijkheid. De UvA is tegen wil en dank projectontwikkelaar geworden doordat de paarse kabinetten wilden bezuinigen. De UvA moest leren bouwen op één van de meest risicovolle en complexe locaties van Nederland in het midden van een financiële crisis die de wereld van vastgoed en financiering op zijn kop heeft gezet. Bovendien is de UvA ook nog een universiteit en geen fulltime projectontwikkelaar. Er is dus alle reden aan te nemen dat er zich problemen kunnen voordoen.

Spaarpot
De UvA had in 2014 voor 270 miljoen euro aan eigen vermogen en 433 miljoen aan vreemd vermogen. In 2018 slinkt het eigen vermogen naar 186 miljoen en groeit het vreemde vermogen naar 567 miljoen.
De spaarpot voor het huisvestingsproject begint leeg te raken. De planning is om tot 2022 de interne huur, de kosten die faculteiten betalen voor het gebruik van ruimte, te laten stijgen met 3,5 procent plus inflatie.

De begroting voor 2015 maakt melding van plannen om in 2016 in één keer de stap naar 2022 te maken en de interne huurprijs per vierkante meter met 35 procent te verhogen. Dit betekent dat jaarlijks zestien miljoen euro meer naar de vastgoedafdeling van de UvA zou gaan vanuit andere onderdelen van de universiteit.

Allesoverheersende vastgoedoperatie
Het scenario waar de UvA in de begroting van 2015 mee werkt (los van wat in het persbericht staat) is dat de solvabiliteit ruim onder de dertig procent zakt in 2017. Naarmate de solvabiliteit afneemt kunnen reserves steeds minder gebruikt worden om schommelingen op te vangen bij onderwijs en onderzoek. De mogelijke stijging van lonen na de komende cao-onderhandelingen wordt gezien als een direct financieel probleem.

Het wordt tijd om de budgettaire problemen bij de geesteswetenschappen in het kader van de grotere financiële huishouding te plaatsen. Niet het frame van kleine onrendabele studies, maar van een allesoverheersende vastgoedoperatie is wat we nodig hebben. Geen discussie om drie miljoen te bezuinigen, maar over hoe de vastgoedoperatie weer onder controle te krijgen voordat die de rest van de UvA domineert.


Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Rodrigo Fernandez

is onderzoeker vastgoed Katholieke Universiteit Leuven.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.