Projecten Stedelijk Museum straks tijdelijk in Slotervaart

AMSTERDAM - Slotervaart maakt een goede kans om projecten en tentoonstellingen van het Stedelijk Museum tijdelijk binnen te halen. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch heeft toegezegd er alles aan te zullen doen om hiervoor één of meer locaties beschikbaar te stellen.

Het Stedelijk Museum moet per oktober zijn tijdelijke tentoonstellingsruimte in het Post CS-gebouw verlaten. De heropening van het eigen gebouw aan het Museumplein staat echter pas gepland voor december 2009.

Om de tussenliggende periode te overbruggen, zijn er plannen om verschillende tijdelijke projecten in de stad te houden. Eén daarvan is in West. Een project waarbij kunstenaars reageren op de buurt en de samenwerking zoeken met buurtbewoners in West.

Dat met name Slotervaart in dit project een belangrijke rol kan spelen, is mede te danken aan Geert Dales. Als voorzitter van de denktank, die instaat voor verbetering van sociale cohesie, heeft hij zich opgeworpen als ambassadeur van Slotervaart. Dales heeft Gijs van Tuyl, directeur van het Stedelijk Museum, ervan weten te overtuigen dat Slotervaart een uitgelezen stadsdeel is om een dergelijk project van de grond te krijgen.

''Het is eigenlijk onmogelijk een dusdanige locatie te vinden die voldoet aan eisen zoals luchtvochtigheid en beveiliging. Daarom zullen we de vaste collectie niet tijdelijk tonen. Wel zal een deel van deze collectie van juni tot september 2009 in het Van Gogh Museum te zien zijn,'' zegt Marie-José Raven, woordvoerster van het Stedelijk Museum.

Het Stedelijk Museum is enthousiast over het voorstel. ''We zijn zeer verheugd over de goed reacties uit het stadsdeel. Het is de basis om kunstprojecten, die met en voor de bewoners zijn bedoeld, daar ook te kunnen ontwikkelen,'' aldus Raven.

De toezegging van Marcouch heeft ertoe geleid dat woningcorporatie Far West nu zoekt naar een geschikt pand. ''We kijken wat de mogelijkheden zijn. Het is echter nog te vroeg om concreet iets te zeggen over mogelijke locaties,'' aldus een woordvoerder van de woningcorporatie.

Het Stedelijk Museum stelt dat Slotervaart zeker niet het enige stadsdeel in West zal zijn waar het dergelijke projecten wil huisvesten. ''De plannen staan nog in de steigers. Maar gezien de bereidwilligheid zal Slotervaart zeker één van de stadsdelen zijn die een centrale rol kan spelen om kunst ook in de wijken van Amsterdam te brengen,'' zegt Raven.

Het Stedelijk Museum is verder nog bezig met het ontwikkelen van het project Zichtbaar aanwezig, een samenwerking met de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut en het project Stedelijk Museum on tour, waarbij het museum met kunstenaars en museummedewerkers in een bouwkeet de wijken in wil trekken.

Het streven is om in dit najaar of begin 2009 met deze projecten te beginnen. (TREES VAN DER WERF)

24/01/08

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden