Projectbaas peperdure appartementen: 'Ik snap het probleem niet'

De projectbaas van de NorthOrleans-appartementen in Amsterdam-Noord, die te huur staan voor 1250 euro, snapt niet waarom er ophef is over de prijzen van de kamers.

Nouschka van der Meijden
Een gemeubileerde kamer van dertig vierkante meter kost hier 1250 euro. Beeld Floris Lok
Een gemeubileerde kamer van dertig vierkante meter kost hier 1250 euro.Beeld Floris Lok

'Met de gemeente is nooit iets afgesproken over de prijs van de appartementen, én wij zitten in de vrije sector. Dat betekent dat we mogen vragen wat we willen," vertelt Oscar Stradmann tegen Quote. "En natuurlijk moet je er wat mee verdienen. Ik snap het probleem niet."

Stradmann, die volgens het tijdschrift de projectbaas van de appartementen is, zegt verder dat hij de Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (Wonen) op gesprek wil uitnodigen.

Vorige week werd duidelijk dat de 120 appartementen in Amsterdam-Noord, die volgens de gemeente voor studenten waren bedoeld, nu vooral aan jonge professionals worden verhuurd. Een gemeubileerde kamer van dertig vierkante meter kost 1250 euro.

Maximum huurprijs
Ondanks het feit dat in de bouwvergunning en het erfpachtcontract was opgenomen dat het project studentenbouwvesting betrof, kan de gemeente niet ingrijpen. De afspraken die met de projectontwikkelaars zijn gemaakt blijken juridisch niet bindend.

De gemeente maakte in 2014 geen afspraken over de maximum huurprijs. Volgens Ivens was dit ook niet nodig, omdat de appartementen toen nog onder het oude puntensysteem vielen.

In 2015 veranderde de wet en konden ook kleine appartementen voor hoge bedragen op de vrije sector worden aangeboden.

'Wethouder wil scoren'
Ivens zegt dat hij toentertijd niets wist van de plannen van het Rijk om de regels aan te passen, anders had hij wel andere afspraken gemaakt.

Stradmann denkt dat de wethouder "wil scoren met het oog op de woningkrapte. Daarom gaan wij hem ook uitnodigen voor een gesprek om dit uit te praten".

Het argument dat de huur, zelfs voor Amsterdamse begrippen, extreem hoog is, wuift Stradmann weg. "Inmiddels zijn 110 van de 120 appartementen verhuurd, en daar zitten ook studenten bij. Het is uiteindelijk aan die mensen zelf of ze de prijs willen betalen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden