Nieuws

Project Zuidasdok Amsterdam duurder en vertraagd

Er is opnieuw tegenslag voor het omvangrijke bouwproject van 1,4 miljard euro aan de Amsterdamse Zuidas. De ontwerpfase duurt langer.

2016-11-29 15:13:20 AMSTERDAM - Luchtfoto met overzicht van kantoorpanden op de Zuidas in Amsterdam Zuid. ANP JOHN GUNDLACH Beeld anp
2016-11-29 15:13:20 AMSTERDAM - Luchtfoto met overzicht van kantoorpanden op de Zuidas in Amsterdam Zuid. ANP JOHN GUNDLACHBeeld anp

Ook wordt het duurder dan gepland, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Er wordt gekeken hoe het project kan worden versoberd.

Het project moet zorgen voor betere bereikbaarheid van de Zuidas en de noordelijke Randstad. Tussen nu en 2028 wordt zes kilometer van de A10 verbreed. Eén kilometer komt in een tunnel te liggen. Hierdoor komt er ruimte voor uitbreiding van station Amsterdam-Zuid en de bus en tram.

Begin februari werd al bekend dat de ontwerpfase, ook wel de herijkingsfase genoemd, van het project naar verwachting een jaar langer zou duren dan gepland. De herijking is de periode tussen het gunnen van het project aan de aannemer en het begin van de bouw. Het was de bedoeling om deze fase al vorige zomer af te ronden, maar dat bleek te optimistisch voor het omvangrijke bouwproject.

Stijgende bouwkosten

Volgens Van Nieuwenhuizen staat ook de nieuwe planning onder druk. De vertraging zou volgens haar consequenties hebben voor ‘de financiële haalbaarheid van het project’. Ook zijn de risico’s groter dan voorzien. ‘Zo blijkt een goed en volledig integraal voorontwerp meer tijd te kosten dan verwacht, stijgen de bouwkosten en waren er wijzigingen in het contract nodig.’

“De opdrachtgevers vinden de geschetste ontwikkelingen zorgelijk”, schrijft Van Nieuwenhuizen. “Daarom is er momenteel intensief bestuurlijk overleg om de situatie te bespreken en te monitoren.” Aan de noodzaak van het project twijfelen de opdrachtgevers overigens niet. Het nut en de noodzaak staan “buiten kijf”.

Pas wanneer de herijkingsfase is afgerond komt er meer zekerheid over de gevolgen voor de planning en financiën. Het streven is dat rond de zomer duidelijk wordt hoe het verder gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden