Project kop Zuidas vertraagd

AMSTERDAM - De bouw van winkels, een hotel en restaurants aan de kop van de Zuidas, rondom het nog te bouwen Van den Ende Theater, is op losse schroeven komen te staan. De gemeente heeft gebroken met de ontwikkelaar.Volgens wethouder Maarten van Poelgeest heeft de ontwikkelaar van het project een betalingsachterstand opgelopen. ''We hebben aanmaningen verstuurd en zijn een incassoprocedure begonnen. Nu hebben we besloten de rechten op de grond terug te nemen.''

Joop van den Ende had grote plannen met de omgeving van zijn nieuwe theater bij de RAI, aan de kop van de Zuidas. Er zouden restaurants, een hotel en winkels komen en het ROC van Amsterdam zou in het gebied een vestiging openen.

Om dit project te realiseren zette hij de joint venture Living City op met de Amsterdamse projectontwikkelaar Trimp & van Tartwijk.

Eind vorig jaar bleek dat directeuren van Trimp & van Tartwijk verdachten zijn in een grote vastgoedfraudezaak bij Philips Pensioenfonds. Van den Ende heeft rond Kerstmis besloten zich terug te trekken uit de joint venture met Trimp & van Tartwijk, vanwege deze mogelijke fraude. ''Dit is een wereld waar ik niets mee te maken wil hebben,'' laat hij weten.

Vervolgens heeft hij de financiering stilgezet, waardoor de projecten tot stilstand kwamen. Living City kon niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. Gisteren heeft Van den Ende het personeel van Living City gemeld dat hij zich definitief terugtrekt uit het bedrijf.

De bouw van het Van den Ende Theater gaat wel gewoon door. De grond voor dit project is uitgegeven aan Stage Entertainment, het theaterbedrijf van Van den Ende, en valt dus buiten het besluit tot intrekking.

De gemeente houdt vast aan zijn voornemen de omgeving volgens de oorspronkelijke plannen te ontwikkelen. ''We moeten nu wel op zoek gaan naar een andere partner,'' aldus Van Poelgeest. Hij verwacht niet dat een gapend gat zal ontstaan rondom het theater. ''Het gaat om een mooie plek, die altijd bebouwd zal worden.'' Wel is duidelijk dat het project vertraging zal oplopen. ''De bouw had al kunnen beginnen,'' aldus Van Poelgeest.Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.