Project 1012 nekt ook 'sociale seks'

De prostituees uit de Singelbuurt (niet op foto) zijn bang dat ook hun ramen moeten sluiten. Foto ANP Beeld
De prostituees uit de Singelbuurt (niet op foto) zijn bang dat ook hun ramen moeten sluiten. Foto ANP

De gemeente maakt een einde aan de overmaat aan prostitutieramen in het centrum. Maar dat treft ook de vrouwen in het Singelgebied, die gemiddeld tussen de 35 en 65 zijn.

Jessica (41) zit op een stoel achter een raam aan het Singel, de gordijnen half open geschoven. Ze heeft een zwart jurkje aan. Nooit een string en beha. "Ik heb geen zin om te kijk te zitten." Jessica maakt zich, net als de andere vrouwen die in de Singelbuurt werken, grote zorgen dat de ramen aan het Singel en in de Spuistraat, zoals het Project 1012 beoogt, moeten sluiten. De verontwaardiging van prostituees én klanten is groot. Net als voor de meeste prostituees uit de buurt is het Singel Jessica's vaste stek, al vijftien jaar. Zeventig procent van de mannen die bij haar aankloppen, is vaste klant. Sommigen kent ze al vijftien jaar. "De klanten groeien met je mee. Het zijn allemaal relaties. Sommigen nemen cadeautjes mee of parfum. Sommigen huilen bij je. Je bent hier eigenlijk een sociaal werker. Want de seks is binnen twee minuten gepiept, hoor."

De meeste mannen die op zoek naar een prostituee in de Singelbuurt rondscharrelen, zijn zo op het oog ook dik boven de veertig. "In tegenstelling tot wat men beweert, zijn de meeste klanten ongetrouwd," zegt Jessica. "Ze associeren seks met romantiek. Ze zijn gek op tederheid. Een joch van 21 denkt bij seks aan rampetampen, maar deze mannen niet, hoor. Ze houden van strelen en komen met wensen waarmee ze niet naar de Wallen kunnen. Een man van middelbare leeftijd was onder zijn regenjas gekleed als vrouw, tot jarretels aan toe. De schoenen zaten in een tasje. Daar kan hij echt niet mee naar de Wallen. Wij lachen hem hier niet uit. We zijn wel wat gewend."

Ze vindt het hypocriet dat de prostitutie in de Singelbuurt moet worden ingedamd. "Tante Leen en tante Riek zaten hier al vijftig jaar geleden. Pas nog zag ik foto's van tante Riek. Een suikerspin op het hoofd. Ze zaten op éénhoog en direct tegenover elkaar. In hooggesloten truitjes. Want als je een beetje decolleté zag, ging je zeven dagen de lik in."

De Bergstraat en de Korsjespoortsteeg zijn al gesloten omdat de raamexploitant er daar mee ophield. "De mannen zijn nu al hun loopje in de buurt kwijt. Het vierkant waarin zij winkelen, is kleiner geworden."

Waar gaat ze heen als haar raam dicht moet? "Voor geen goud in de escort of in hotels. Ook niet in een privéhuis, daar ben ik een oude muts. Op het Singel voel ik me ook geen prostituee. Op de Wallen, met die fotograferende mensenmassa wel."

En de klanten? Een zestigjarige man 'van buiten', die naar eigen zeggen al dertig jaar in het buurtje komt: "Ik kom ook wel op de Wallen, maar hier nemen ze meer tijd voor je. Ik val niet op schoonheid, maar op vriendelijkheid."

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de vrouwen van het Singel 'hun zegje' maar moeten doen 'in het inspraaktraject'. "Dat wil de overheid graag. Laten ze met een goed plan komen." (HANNELOES PEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden