Progressieve partijen favoriet in Amsterdam

Van San Francisco tot Melbourne, van Stockholm tot Rome: stedelingen stemmen progressief en groen. GroenLinks en D66 scoren woensdag dus goed in Amsterdam.

Michiel Couzy
Burgemeester Van der Laan brengt zijn stem uit voor gemeenteraad in 2014. Beeld anp
Burgemeester Van der Laan brengt zijn stem uit voor gemeenteraad in 2014.Beeld anp

Als de voortekenen niet bedriegen, zal de strijd woensdag in Nederland gaan tussen conservatieve partijen: VVD, PVV en wellicht CDA.

In Amsterdam daarentegen lijken juist progressieve partijen favoriet: GroenLinks en D66, met PvdA en VVD op de loer. Amsterdammers zijn weer eens eigenwijs.

Het pas in een wereldwijde trend, zegt electoraal geograaf Josse de Voogd. "In alle grote steden zien we hetzelfde: inwoners neigen naar groen en progressief."

Kijk naar de steden in Amerika, stuk voor stuk Democratische bolwerken. Bij de laatste verkiezingen vormden ze progressieve eilandjes in Trumpland.

Berlijn en Parijs hebben linkse burgemeesters, Londen heeft na de overwinning van Sadiq Khan weer een burgemeester van Labour, voor het eerst sinds 2008. Bij het brexitreferendum was Londen de pro-Europese stad in een Eurosceptisch land.

Winnaars van de globalisering
Wie de grootste wordt in Amsterdam, valt nog te bezien, zegt Jeroen Slot van de dienst OIS, die de peilingen in de stad uitvoert. Hij zou zijn geld zetten op GroenLinks.

Ook D66 is kanshebber en PvdA kan in de stad teren op de populariteit van Lodewijk Asscher. Maar de angst voor een overwinning van PVV en de neergang van de PvdA kunnen voor verschuivingen zorgen.

Hoe dan ook, de onderliggende trend is volgens Slot duidelijk: Amsterdam maakt een beweging naar progressief. "In steden is sprake van politieke vernieuwing."

Dit komt door de triomf van de stad: iedereen die hoogopgeleid, kansrijk en ambitieus is, trekt naar de grote steden. In economisch opzicht behoren deze groepen tot de koplopers. Ze zijn de winnaars van de globalisering en hebben weinig te vrezen van immigratie.

Grootstedelijke geneugten
Zo ontstaat een groene en progressieve bevolkingsopbouw, blijkt uit onderzoek van Whooz, een bureau dat, aan de hand van big data, Nederlanders indeelt in 14 'burgertypes'.

In Amsterdam domineren mensen die bewust kiezen voor de grootstedelijke geneugten, zegt Ed Kassens van Whooz. Zij vormen een culturele topklasse en kiezen vooral progressief. Net als jonge bewoners van de wijken binnen de Ring.

Volgens Whooz zijn de doelgroepen voor GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren in Amsterdam bovengemiddeld aanwezig. De natuurlijke achterban van de PvdA, mensen met een lager of middeninkomen, wordt overvleugeld of kiest voor de SP.

De bevolkingssamenstelling van Amsterdam is ongeëvenaard in Nederland, zegt Kassens. "We zien die alleen in andere metropolen als Londen en Parijs."

Lees verder: Alle ontwikkelingen in ons verkiezingsblog.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden