Programmeur worden in 9 weken, volgens Ironhack kan het

Het Spaanse techopleidingsinstituut Ironhack stoomt cursisten in negen weken klaar tot junior programmeur. Daar is wereldwijd een schreeuwend tekort aan, ook in Nederland. Het instituut opent nu haar deuren in Amsterdam.

Gijs van der Sanden
Cursisten van Ironhack aan het werk. Beeld Ironhack
Cursisten van Ironhack aan het werk.Beeld Ironhack

Een UX-designer? Dat is iemand die gespecialiseerd is in het ontwerpen van 'gebruikservaringen': de route die je als consument aflegt binnen een app, website of webshop. In een alsmaar digitaler wordende wereld staan bedrijven te springen om dit soort techspecialisten, die zowel verstand hebben van programmeren als van design.

Aan UX-designers is al lange tijd een wereldwijd tekort. Precies om die reden richtten de ingenieur Gonzalo Manrique en investment banker Ariel Quinones in 2012, tijdens het hoogtepunt van de Spaanse economische crisis, het techopleidinginstituut Ironhack op in Madrid.

Basiskennis
Ironhack leidt cursisten in negen weken met een intensieve cursus op tot een junior programmeur. Inmiddels heeft het instituut 2000 alumni. Ironhack kreeg vorig jaar een kapitaalinjectie van 3 miljoen dollar. Na Miami, Madrid, Barcelona, Parijs, Berlijn, Mexico-stad en Sao Paulo vestigt Ironhack zich nu in Amsterdam. De campus is gevestigd vlakbij station Amsterdam-Zuid.

"Bedrijven willen steeds vaker technologisch onderlegd personeel dat kan ondersteunen bij de digitalisering van hun dienstverlening, maar reguliere opleidingen sluiten niet altijd even goed aan op de constant veranderende arbeidsmarkt," aldus Manouk, die Ironhack in Amsterdam leidt. "Dat gat dichten wij."

Wie een cursus heeft gevolgd, heeft alle basiskennis over programmeren in huis, verzekert Manouk.

Mannenwereld
Volgens haar is een vestiging in Amsterdam een logische keuze. "Er zitten meer dan 600 techbedrijven in de regio, 170 daarvan hebben hier hun Europese hoofdkwartier."

Het Amsterdam Economic Board berekende dat er voor elke cursist gemiddeld 26 vacatures openstaan. Dat zijn niet alleen maar mensen met een technologische achtergrond, zegt Manouk. "Onze cursisten komen uit de mode, de filosofie, de bedrijfskunde."

Het zijn volgens Manouk veelal mensen die hun kennis over programmeren up-to-date willen houden, een carrièreswitch najagen of een eigen bedrijf gaan beginnen. "Overwegend mannen, dat wel, vrouwen krijgen daarom korting op het cursusgeld."
Ironhack is geen geaccrediteerde opleiding. Hoeveel is zo'n intensieve cursus dan waard, als je daarna op zoek bent naar een baan? Volgens Manouk vindt 88 procent van de cursisten binnen twee maanden een baan. "Het tekort aan programmeurs is zo groot dat bedrijven vooral kijken naar iemands technische kennis, niet naar iemands papieren."

Lees ook: Oplossing tekort personeel techindustrie: nieuw ontslagrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden