Programmeur Edwin van Andel ontslagen bij de Melkweg

Poppodium de Melkweg heeft deze week het ontslag aangevraagd van programmeur Edwin van Andel. Dat heeft de veteraan, die al sinds 1996 bij het poppodium aan de Lijnbaansgracht werkt, bekendgemaakt op zijn Facebookpagina.

Edwin van Andel Beeld Facebook
Edwin van AndelBeeld Facebook

Volgens Jon Heemsbergen, woordvoerder van de Melkweg, heeft het ontslag van Van Andel puur bedrijfseconomische redenen. 'In december hebben we bekendgemaakt te reorganiseren. Daardoor vervalt voor twaalf mensen hun functie. Aan de hand van regels van het UWV is bepaald wie dat zijn. Het heeft dus niets te maken met de personen of hun kwaliteiten.'

Voor vijf van de twaalf mensen zijn vervangende functies gevonden, maar voor zeven anderen was er echt geen plek meer bij de Melkweg. Onder hen dus Van Andel, die in totaal achttien jaar werkzaam was bij het poppodium.

Een beetje rauw
Een grote teleurstelling voor de befaamde programmeur. Hij kwam in 1987 voor het eerst in de Melkweg, voor een optreden van Circle Jerks en Gang Green, schrijft hij in een emotionele Facebookpost. 'Vanaf het eerste moment dat ik binnen was, voelde de Melkweg als mijn thuis. Underground, eerlijk, een beetje rauw en geweldig personeel. Daar besloot ik dat ik er wilde werken.' Zijn wens kwam uit. Na er een tijdje achter de draaitafels te hebben gestaan, werd Van Andel in 1996 gevraagd om in de Melkweg te komen werken, onder andere als assistent-programmeur. In 2000 maakte hij een korte overstap naar platenlabel PIAS, maar na een half jaar vroeg de directie van het poppodium of Van Andel alsjeblieft terug wilde komen. En dat wilde hij.

Zijn Melkweg-hoogtepunten? De muziekfanaat noemt er veel. 'Biertjes drinken met de leden van Queens of the Stone Age in het Melkweg Café, knuffelen met Amanda Palmer, Redman die na middernacht eindelijk op het podium verscheen terwijl het grootste deel van het publiek al teleurgesteld was afgetaaid..'.

Emotionele dag
Meer dan wat er in zijn Facebookbericht staat wil Van Andel niet kwijt over zijn ontslag. 'Het is een hele emotionele dag. Ik heb honderden lieve berichten gehad. Gisteravond ben ik met vrienden naar de kroeg gegaan om te doen wat ik het liefste doe: vuige punkrocksingletjes draaien.' En nu? Van Andel is op zoek naar een nieuwe baan in de muziekwereld en is te boeken als dj.

Heemsbergen wil niet specifiek ingaan op het ontslag van Van Andel. 'Er is voor nog zes mensen ontslag aangevraagd. Het is voor iedereen een hele nare beslissing, maar wel een noodzakelijke.' Het schrappen van twaalf van de in totaal 195 arbeidsplaatsen moet op jaarbasis een bezuiniging van ongeveer 300.000 euro opleveren, 2,6 procent van de totale omzet van de Melkweg (11,5 miljoen euro). Met de reorganisatie hoopt de Melkweg in de toekomst de financiële positie te versterken.

De Melkweg Beeld Digidaan
De MelkwegBeeld Digidaan
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden