Profiel nieuwe burgemeester Amstelveen bekendgemaakt

De zoektocht naar een nieuwe burgemeester van Amstelveen kan beginnen. De gemeenteraad stemde maandagavond in met een profielschets van een man of vrouw met ruime ervaring in het openbaar bestuur, goede ingangen in de landelijke en provinciale politiek en een stevige portie zitvlees.

Patrick Meershoek
Waarnemend burgemeester Eenhoorn Beeld ANP
Waarnemend burgemeester EenhoornBeeld ANP

Dat laatste was een sneer naar burgemeester Mirjam van 't Veld, die in juli 2014 aantrad als opvolger van de populaire Jan van Zanen, maar er drie jaar later de brui aan gaf. "Een enorme teleurstelling," blikte VVD'er Kees Noomen namens de raad terug op dat vluchtige avontuur. "Onze nieuwe burgemeester gaat de rit hopelijk wel uitzitten."

Van 't Veld nam afscheid van Amstelveen om bestuursvoorzitter te worden van het ziekenhuis Gelderse Vallei. In een toelichting op de profielschets zei Noomen dat wat de VVD betreft wordt gezocht naar een bestuurlijke zwaargewicht in de herfst van zijn of haar politieke carrière.

Keukenmachine
Waar veel profielschetsen zich laten lezen als de gebruiksaanwijzing van een keukenmachine met veel hulpstukken, heeft Amstelveen zich beperkt tot twee kantjes. Accenten worden gelegd bij de kwaliteit om sociale verbinding te stimuleren en een krachtdadig optreden als dat vereist is. "Tot hier en niet verder," zegt de schets daar letterlijk over.

Ook aanwezig in Amstelveen was commissaris van de koning Johan Remkes. Hij vroeg de raad om aandacht voor het onderwerp integriteit, een actueel thema in het land. "U moet als raad aangeven wat u op dit punt van uw burgemeester verlangt. Dat kan een passieve rol zijn, maar ook een actieve rol."

Remkes neemt zelf in het najaar afscheid, maar beloofde de raad dat de procedure daardoor geen vertraging zal oplopen. "Ik zal voor die tijd de lijst met sollicitanten zeker nog zien. Mijn opvolger zal de rest van de procedure doen." Als alles volgens plan verloopt, kan Amstelveen rond mei een nieuwe burgemeester verwelkomen.

Winston Churchill
De nieuwe burgemeester moet in elk geval wat pleisters gaan plakken bij de buurgemeenten. Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn bracht onlangs zijn plannen naar buiten voor een nieuwe gemeente Amstelland, in de geest van zijn grote voorbeeld Winston Churchill op de achterkant van een sigarendoosje getekend.

Hoewel Eenhoorn bezwoer dat zijn plan was gebaseerd op een uitgebreide rondgang door de regio, reageerden de genoemde fusiepartners stomverbaasd en behoorlijk geïrriteerd. Dat laatste gold met name voor Ouder-Amstel, dat op de tekening ontdekte dat de kern Ouderkerk wel bij Amstelveen mocht, maar Duivendrecht niet.

Ook in Aalsmeer en Uithoorn lieten de besturen onmiddellijk weten te hechten aan zelfstandigheid en helemaal geen plannen te hebben voor een fusie met Amstelveen. Diemen, dat samenwerkt met Ouder-Amstel en Uithoorn, deed een persbericht uitgaan dat zich liet lezen als een bulderbrief uit de boeken van Harry Potter.

Ook in Amstelveen is de verbazing groot, vooral omdat Eenhoorn de vorming van de gewenste supergemeente op deze manier eerder moeilijker dan makkelijker heeft gemaakt. Maar er zijn ook mensen die geloven dat de ervaren waarnemer zijn opvolger een dienst heeft willen bewijzen door het onderwerp nu vast op tafel te gooien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden