Column

Professionele paranoia over een depressieve piloot

 

null Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)
Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)

Ik ben professioneel paranoïde. Achterdocht is namelijk een journalistieke manier van denken. En achtervolgingswaanzin is in dit tijdsgewricht een vorm van zelfverdediging.

Het is mijn professionele paranoia waardoor ik er rekening mee houd dat alles wat ik op mijn computer uitvoer, wordt meegelezen door verschillende diensten.

Ik heb zoveel over de NSA gelezen dat ik vrijwel zeker weet dat ze mij min of meer in de gaten houden: ik schrijf veel over de islam, moslims, Theo van Gogh, ik heb een scenario gemaakt over de AIVD, ik heb soms contacten met politici, ik heb gesproken met oud-AIVD'ers en leden van de Hofstadgroep - ik kan me zelfs voorstellen dat het zinvol is mij in de gaten te houden.

En als ik de heer Edward Snowden moet geloven, worden we allemaal in de gaten gehouden.

Maar nu is er een piloot die googelt over de werking van cockpitdeuren en zelfmoord. Een piloot! Cockpitdeuren! Zelfmoord! We hebben 9/11 gehad. Gekaapte vliegtuigen vlogen in de Twin Towers. We hebben vervolgens op de cockpitdeuren als het ware extra sloten laten aanbrengen om het zelfmoordterroristen moeilijk te maken. Daarbovenop zijn we te weten gekomen dat de NSA ons in de gaten houdt.

En dan blijft het doodstil als een piloot (met e-mails over zijn depressiviteit) onderzoek doet naar cockpitdeuren en zelfmoord...

Waar betalen we die NSA en andere geheime diensten nu voor? Waarom hebben zij niet gezien dat een piloot iets raars aan het doen was? Of is het soms niet raar dat een piloot over cockpitdeuren en zelfmoord googelt?

Bij grote rampen blijken er altijd mensen of instanties van geweten te hebben. De zelfmoordenaars van 9/11 had men al op de korrel, de Hofstadgroep werd al voor de moord op Theo van Gogh in de gaten gehouden door de AIVD, die jongens uit Boston die tijdens de marathon een bom lieten ontploffen, kende men ook al; het was meestal de bureaucratie waardoor ze niet zichtbaar werden.

Was dat hier ook zo? Het zou me verbazen als het niet zo was. Maar wat hebben we dan aan al die indegatenhouderij? Ik heb het gevoel dat de NSA een in slaap gesukkelde portier is: de camera's nemen alles op, de portier snurkt verder.

t.holman@parool.nl

Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Stuur een mail, of scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden