'Proefplaatsing werklozen moet sneller'

Bedrijven moeten sneller een werkloze of arbeidsongeschikte een proefplaatsing kunnen geven. Uitkeringsinstantie UWV heeft nu maximaal 8 weken de tijd om te bepalen of iemand daarvoor in aanmerking komt. Werkgevers vinden dat te lang. Ze nemen dan liever iemand anders aan.

Archiefbeeld. Beeld ANP
Archiefbeeld.Beeld ANP

Dat vinden de Kamerleden Steven van Weyenberg van D66 en Pieter Heerma van het CDA. Ze zullen woensdag in een overleg met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aandringen op een kortere beoordelingstermijn. 'Veel werkgevers zijn enthousiast over proefplaatsingen, maar een ondernemer gaat niet 8 weken wachten op toestemming van het UWV', zegt Van Weyenberg. Bij een kortere beslistermijn worden mensen sneller uit de uitkering geholpen, verwacht het Kamerlid.

De proefplaatsingen zijn bestemd voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering of voor werklozen die al minstens 3 maanden in de WW zitten. Het moet ook gaan om personen die naar verwachting moeilijk werk zullen vinden zonder proefplaatsing. De werkgever moet bereid zijn de werknemer na de proefplaatsing minstens 6 maanden in dienst te nemen voor minimaal hetzelfde aantal uren. De duur van de proefplaatsing is 2 maanden, maar soms kan die termijn worden verlengd.

In 2012 vonden via het UWV zo'n 10.000 proefplaatsingen plaats. In de eerste helft van vorig jaar waren dat er 5800. Recentere cijfers zijn er niet.

Heerma zal in het debat Asscher nogmaals vragen het socialezekerheidsverdrag met Marokko op te zeggen. De Kamer nam daar kort voor de zomer een motie over aan, maar Heerma 'bespeurt nog te weinig enthousiasme bij de minister om die uit te voeren'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden