Proeflokaal Stadionplein belooft culinair theater

Het Stadionplein heeft een nieuwe buik: Het Amsterdamse Proeflokaal biedt vanaf volgende week ruimte aan duizend eters.

De keuken van Het Amsterdams Proeflokaal presenteerde de buurt alvast wat hapjes, op proef Beeld Rink Hof
De keuken van Het Amsterdams Proeflokaal presenteerde de buurt alvast wat hapjes, op proefBeeld Rink Hof

Als ons ooit de vraag wordt gesteld: wat deden jullie daar in Amsterdam tussen 2010 en 2020?, dan kunnen wij in alle oprechtheid antwoorden: toen waren we aan het eten. Zittend, liggend, staand, aangevoerd door obers met volle bladen uit rollende en stilstaande keukens of jongens en meisjes op fietsen en brommers: we stillen onze onstilbare trek.

Symbolisch voor de ontwikkelingen in de stad is wellicht de situatie op het Stadionplein in Zuid. Daar waar de Febo een halve eeuw zo'n beetje in zijn eentje verantwoordelijk was voor de voedselverstrekking, gaan volgende week op dezelfde plek de deuren open van Het Amsterdamse Proeflokaal, een eetpaleis met ruimte voor duizend klanten.

Culinair theater
Een theater van gastvrijheid, smaak en educatie, luidt de slagzin van het nieuwe restaurant, en ook dat komt uit een andere wereld dan het oude 'Krokant en klaar genieten' van de Febo. Marketingman Hans Bosma van Het Amsterdamse Proeflokaal spreekt in het verlengde van zijn slagzin graag van beleving. Een bezoek aan het verzamelrestaurant moet al met al een culinaire beleving zijn.

En dat beleven is mogelijk van zeven uur in de ochtend tot twaalf uur 's avonds. In alle vroegte kan er worden ontbeten, is het plan, en goede koffie gedronken, om vervolgens een appetijt op te bouwen voor een lunch en, later op de dag, nu we er toch zijn, het avondeten.

Indrukwekkend is het in elk geval, zo blijkt tijdens een ontvangst van de buurt, een week voor de opening. De bouwvakkers lopen als obers heen en weer met gipsplaten en gereedschap, maar door de rommel heen zijn voor de bezoekers van het open huis de contouren van het nieuwe proeflokaal duidelijk te zien.

Eenmaal binnen kunnen de klanten straks kiezen uit de grill-bistro met 550 stoelen, verdeeld over de beneden- en de tweede verdieping. Op de begane grond staat ook een drietal proeftafels. Daar worden elke twee weken nieuwe gerechten geserveerd die iets moeten vertellen over de Amsterdamse eetcultuur.

Dat laatste begrip moet ruim worden opgevat, vertelt Bosma. "Het zal misschien zuurkool of boerenkool zijn, maar de Amsterdamse keuken is natuurlijk door de jaren heen een internationale keuken geworden. Dus dat kan ook een gerecht als babi pangang zijn, als eerbetoon aan de invloed van het Chinees restaurant op ons eetpatroon."

Verder op de benedenverdieping: een seafood bar met zestig stoelen rond de ijsbak met oesters, kreeft en andere schelpdieren. De brede trap naar de eerste verdieping voert naar een grote keuken waar straks zestig leerlingen van het ROC helpen en leren bij de voorbereiding van het eten. "De maatschappelijke kant van het bedrijf," licht Bosma toe.

Ambachtelijk Heineken
Op de eerste verdieping worden straks bier en wijn beleefd. Heineken gaat een vleugel inrichten als proeverij van ambachtelijk gebrouwen bier en aan de overzijde komt een proeflokaal voor wijn en alles wat daarmee te maken heeft. Ook Bols en Coster Diamonds hebben zich gemeld als partner, en rederij 't Smidje gaat pendelen naar Ouderkerk.

Opmerkelijk is een afgesloten ruimte voor food experience, een soort culinair planetarium waar educatieve films worden vertoond over bij voorbeeld de geschiedenis van het Olympisch Stadion in combinatie met gerechten door de tijd heen. "We bekijken de mogelijkheid om de beelden ook op de borden op tafel te projecteren," zegt Bosma.

Heeft het eigenlijk nog zin in deze stad een nieuwe broekriem te kopen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden